Benoeming leden Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie mee ingestemd om mevrouw dr. T. de Lange en de heer M.A. Beuving voor te dragen voor benoeming tot lid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). De benoeming gaat in op 1 december 2012.

Mevrouw De Lange is sinds 2007 werkzaam als universitair docent bestuurs- en migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft in diverse functies ruime ervaring opgedaan op het terrein van het vreemdelingenrecht. De sociaal-economische relatie tussen arbeidsmarkt en migratievraagstukken heeft haar speciale wetenschappelijke aandacht.

De heer Beuving is vele jaren op uitvoeringsniveau van het vreemdelingenbeleid werkzaam geweest. Hij heeft onder meer gewerkt als Korpschef van de politie, waarbij hij verantwoordelijk was voor de vreemdelingenpolitie. Als Commandant van de Koninklijke Marechaussee was hij verantwoordelijk voor de grensbewaking en het uitvoeren van uitzettingen. Daarnaast is hij voorzitter geweest van de managementboard van Frontex (het Europese grensagentschap).

De ACVZ is een onafhankelijk adviesorgaan dat is ingesteld bij wet en bestaat uit tien leden. De commissie adviseert de regering en het parlement over migratie. Zij onderzoekt beleid en wetgeving en geeft aan waar verbeteringen mogelijk zijn. De ACVZ brengt praktische adviezen uit die gericht zijn op het oplossen van bestaande en te verwachten problemen.