Buitenlandse Zaken. Voor Nederland, wereldwijd. Het werk van BZ.

Voor een handelsnatie als Nederland zijn goede internationale betrekkingen van levensbelang. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken behartigt die betrekkingen, zowel vanuit het departement in Den Haag als via een netwerk van ruim 150 vertegenwoordigingen over de hele wereld. Zij vormen de ogen en oren van Nederland in het buitenland.

(In een blauwe lucht verschijnt een bundel felgele lichtstralen. De lichtbundel schiet langs de Big Ben in Londen, de vleugel van een vliegtuig...)

RUSTIGE MUZIEK

DE RUSTIGE MUZIEK ZWELT AAN

(...drukke wegen in verschillende landen, de Eiffeltoren in Parijs, een stad aan het water, hoge wolkenkrabbers, een drukke rotonde en het Empire State Building in New York.)

(Meerdere lichtbundels kruisen elkaar in de lucht boven een verlichte stad. De lichtbundels tekenen een netwerk rond een draaiende aarde. Onder de aarde verschijnt in witte letters de beeldtitel: Voor Nederland, wereldwijd. Voice-over:)

DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG

VOICE-OVER: Nederlanders zijn een reislustig en ondernemend volk.
Jaarlijks gaan er meer dan 3,3 miljoen reizigers de grens over.
Zo'n twee miljoen Nederlanders wonen in het buitenland en 200.000 Nederlandse ondernemingen zijn in het buitenland actief.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken behartigt internationaal de belangen van Nederland en Nederlanders en levert een bijdrage aan de veiligheid, welvaart en vrijheid in Nederland, in Europa en de wereld.
STELLA VAN BEMMELEN: Toen in 2005 bekend werd dat Londen de Olympische Spelen ging organiseren toen is onze economische afdeling als eerste heel erg aan de slag gegaan.
Zij hebben geprobeerd om Nederlandse ondernemers te ondersteunen in het binnenhalen van contracten voor het bouwen van stadions en wegen en dergelijke.
Die fase is nu afgerond en nu houden we ons vooral bezig met de praktische voorbereidingen op de Olympische en Paralympische Spelen.
MARTIEN BEEK: De centrale overheid heeft een hele belangrijke rol gezien het oude communistische systeem.
Zij zijn ook degenen die de beslissingen nemen.
Wil je je functie op de ambassade goed kunnen uitoefenen zul je ook nauw contact met de overheid moeten houden om goed te begrijpen wat hun agenda is en waar ze in willen investeren.

(Aldus Martien Beek.)

NORA STEHOUWER-VAN IERSEL: We proberen echt voor Nederland een profiel te maken zodat Nederland bekendstaat wereldwijd als 'centre of excellence for peace and justice', zoals wij het noemen.

(Aldus Nora Stehouwer van Iersel. Martien Beek stapt achter in een auto. De auto rijdt door een drukke straat. Voor een gebouw staat de beeldtekst: Ambassade Hanoi. Martien Beek:)

VREDIGE MUZIEK

MARTIEN BEEK: Een belangrijke taak op de ambassade is het voorbereiden van werkbezoeken.
Er zijn veel delegaties die op en neer gaan, zowel naar Nederland toe als Nederlandse delegaties die naar Vietnam komen.
VAN BEMMELEN: Praktische voorbereiding is voor ons als ambassade vooral consulair.
Er komen veel Nederlanders deze kant op.
Een aantal daarvan gaan hun paspoort verliezen.
Die zullen bij ons aankloppen, dus dat is onze 'core business'.
ENRICO MOENS: Dus als ik in het buitenland zit ga ik ook altijd even langs de ambassade.
Voor ons zijn dat de ogen en oren in het land zelf.
Het is ontzettend goed om te weten wat er speelt en dan kunnen wij ons echt goed voorbereiden op de lokale omstandigheden.

(Martien Beek en Enrico Moens praten met drie mannen bij een hoge brug. Nora Stehouwer van Iersel:)

GEROEZEMOES

DE VREDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

STEHOUWER-VAN IERSEL: Dat is de kracht van Nederland: geschillenoplossing en daarom zijn we ook zo trots dat we hier al die hoven en tribunalen hebben.
Niet alleen geschillenoplossing, maar ook zijn er hoven die mensen die misdaden tegen de menselijkheid begaan, bestraffen.
Dus er is geen mogelijkheid om daaraan te ontkomen.
VAN BEMMELEN: Wij worden als ambassade aangestuurd door het ministerie in Den Haag en ook in Nederland zijn er veel partijen betrokken bij de Olympische Spelen. Dus op die manier is er heel nauw contact tussen zowel wat er hier ter plaatse gebeurt als wat er in Nederland zich afspeelt.

(Aldus Stella van Bemmelen. Nora Stehouwer van Iersel komt op de fiets aan bij een groot gebouw. Beeldtekst: Joegoslavië Tribunaal.)

DE VREDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Theodor Meron: Nederland heeft altijd een centrale plaats gehad in het internationale recht.)

(Hier heeft het Internationaal Gerechtshof een plek gekregen. Het is dus een land met een lange traditie van respect voor het internationale recht en als gastheer van internationale conferenties en instellingen die belangrijk zijn voor het internationale recht.)

STEHOUWER-VAN IERSEL: Door als gastland op te treden heeft Nederland een grotere invloed in de wereld.
Bovendien krijgen we extra hoogwaardige kennis door die organisaties en ook economisch voordeel door al hun bestedingen in Nederland.
MARTIEN BEEK: Je bouwt aan een wederzijdse relatie.
Het is eigenlijk een legodoos van verschillende componenten en iedere keer als je er weer een stukje op kan zetten ben je weer verder in het bouwen van een goede strategie of samenwerking.

DOOR DE VREDIGE MUZIEK KLINKT GEROEZEMOES

(Een man is aan het woord op een conferentie. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast de beeldtekst: Ministerie van Buitenlandse zaken. Beeldtitel: Voor Nederland, wereldwijd.)

DE VREDIGE MUZIEK EBT WEG