Defensie en industrie zoeken synergie

“De samenwerking tussen Defensie en het bedrijfsleven is een van de belangrijkste factoren voor het succes van de Nederlandse defensie-industrie.” Met die woorden benadrukte werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes gisteren op de beurs van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) de rol die de krijgsmacht voor de Nederlandse economie speelt.

Bovenaanzicht van de beurs

Ruim 130 bedrijven uit het veiligheidsdomein presenteerden zich op de 24e NIDV-beurs in de Rotterdamse Ahoy. Reden voor Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp om ook aanwezig te zijn. Hij sprak over “gezamenlijke win-winsituaties” in de ontwikkeling van flexibele en technologisch geavanceerde oplossingen voor de krijgsmacht. Zoals de nieuwe patrouilleschepen van de Holland-klasse, vorige week nog uitgeroepen tot Schip van het Jaar. “Een trendsettend en toekomstbestendig schip, toegerust op de veranderende eisen van onze militaire omgeving”, zei Middendorp.

Ook benadrukte hij de ondersteunende rol die Defensie kan spelen in innovatie. “Onze kennis kan u helpen de juiste producten te ontwikkelen. Onze eenheden kunnen een testbank zijn voor nieuwe technieken en concepten. Zo kunt u het product nog tijdens de ontwikkelfase beter maken. Defensie kan zo ook een uithangbord zijn voor onze kennisinstituten en industrie.”

Beschikbaarheid verbeteren

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif ondertekende tijdens de beurs een initiatief om de samenwerking tussen de landmacht en de Nederlandse defensie-industrie te verdiepen. Dit zogeheten Land Maintenance Initiative zal het onderhoud van de landsystemen beter stroomlijnen, verwacht De Kruif. “Via dit platform kunnen we informatie continu en vooral proactief in plaats van reactief delen. Daarmee kunnen we de beschikbaarheid van bijvoorbeeld onze Fennek-verkenningsvoertuigen en Scania-vrachtwagens verhogen. Dat is mijn primaire doel.”

Een robot van de explosieven opruimingsdienst brengt een pen naar de Commandant Landstrijdkrachten.