Persconferentie Rutte na ministerraad 16 november 2012

Rutte gaf na de ministerraad zijn eerste persconferentie als minister-president van het kabinet-Rutte-Asscher. Daarin lichtte de premier enkele direct genomen besluiten toe.

RUTTE:

Ik kan u zeggen vandaag weer ministerraad. Zeer gemotiveerd team.  We willen aan de slag, we zijn blij dat we nu uit de startblokken zijn. En dat heeft ook al geleid tot een aantal maatregelen de afgelopen weken.
Om te beginnen zijn de afspraken uit het deelakkoord direct in het Belastingplan verwerkt. Dus het deelakkoord voor de begroting 2013. Dat is inmiddels met verve door staatssecretaris Weekers in de Tweede Kamer verdedigd. Daarnaast heeft minister Blok voor Wonen en de Rijksdienst meteen een aantal stappen gezet om duidelijkheid te verschaffen op de woningmarkt, zoals u bekend. De afspraken in het regeerakkoord zijn uitgewerkt over de aftrekbaarheid van restschulden bij verkoop van een woning. Bovendien is de maatregel nog verbeterd door de invoeringsdatum te vervroegen van 1 januari 2013 naar 29 oktober 2012, dat is de datum waarop het regeerakkoord werd gepresenteerd.

Daarnaast zijn al besluiten genomen over het laten voortbestaan van de startersleningen in 2013 en het meenemen van een hypotheek met NHG naar een nieuwe woning. Allemaal maatregelen waarmee de woningmarkt van zuurstof wordt voorzien. Tegelijkertijd is minister Bussemaker van start gegaan en heeft 176 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zes clusters van wetenschappelijk onderzoek. Dat is ook wat we ons in het regeerakkoord hebben voorgenomen: focus aanbrengen, kiezen voor sectoren waarin je de beste wilt zijn. Geen verwatering van subsidiegelden.