Relatieconcert Douane

Toespraak van staatssecretaris Weekers van Financiën tijdens het concert van de Douaneharmonie op de relatiedag van de douane op vrijdag 16 november in theater Zuidplein in Rotterdam

Dames en heren,

Het is algemeen bekend dat het goed is, iedereen onderschrijft het,
en in de praktijk blijkt het nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn: relaties moet je onderhouden! Het doet ons goed dat u hier allemaal bent: harmonie voert vanavond in meerdere opzichten de boventoon.

U heeft zojuist het openingsnummer gehoord. Het is speciaal voor deze gelegenheid onder de promotiefilm van de douane gezet. Het nummer heet, heel toepasselijk: "Tattoo on Stage". Het muzikale programma van vanavond is met zorg samengesteld. Het is gevarieerd, verrassend en tijdloos. Het is afwisselend klassiek, licht, uptempo en niets minder dan pure soul met zangeres Erica Young. Eén element is echter onveranderlijk: dat is de hoge kwaliteit. Daar let de douane altijd op.
Juist ook in relatie tot u.

De douane werkt samen met veel partijen, zowel uit de publieke als uit de private sector. Met departementen, koepelorganisaties, bedrijven.
Met u dus! Het is een uitgebreid, verfijnd en sterk netwerk. Het motto van de douane luidt dan ook: “Toezicht doen we samen”. Samen met andere handhavingdiensten en inspectiediensten, zoals op het gebied van milieu, verkeersveiligheid en volksgezondheid. De douane werkt ook grensoverschrijdend samen. Bij handelsdelegaties is de douane altijd op hoog niveau vertegenwoordigd. En de douane speelt als ‘poortwachter’ aan de grens een sleutelrol in het vestigingsklimaat. En de sleutel is het faciliteren van het bedrijfsleven.
Dat betekent dat de douane zorgt voor snelle en gerichte afhandeling, en vooral voor zekerheid. Vervoerders en logistiek specialisten hechten veel waarde aan betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van de logistieke keten. Bedrijven weten bij onze douane heel snel of ze hun goederen de EU in- of uit- mogen voeren. Tegelijkertijd zorgt de douane ervoor dat alle procedures in acht worden genomen: ook dat schept zekerheid.
De samenwerking tussen douane en bedrijfsleven helpt de handel vooruit!

Als u denkt dat ik een beetje sta op te scheppen over onze douane,
hebt u het mis. Al jaren beschouwt de Wereldbank onze douane als een van de meest efficiënte douaneorganisaties ter wereld. En ik ga daar niets op afdingen; het is iets om trots op te zijn! De douane werkt accuraat, adequaat en actueel. De aanpak van de douane is gericht op een goede handhaving met zo weinig mogelijk inspectielasten, en op zo min mogelijk oponthoud. Een mooi voorbeeld hiervan is, dat ik begin dit jaar op de Maasvlakte één van de snelste treinscans ter wereld heb geopend. En ook het huidig regeerakkoord zet in op het wegnemen van belemmeringen voor goederenvervoer, en het bevorderen van snelle en goede douaneafhandeling. Dat is nou harmonieus handhaven!

En nu zet de douane zijn harmonie voor u in. Toen de Douaneharmonie in 1955 werd opgericht, was dat alleen voor de in Rotterdam werkzame douanebeambten. Nu zijn de orkestleden afkomstig uit alle delen van het land en uit alle onderdelen van de dienst. We hebben hier te maken met een echt dienstorkest. Dat orkest voelt zich op vele podia thuis,en kan in verschillende bezettingen optreden. Van de Vierdaagse van Nijmegen tot de Prinsjesdagborrel op het ministerie van Financiën, en van veteranendag tot de intocht van Sinterklaas in het Rotterdamse Sophia kinderziekenhuis: de Douaneharmonie staat er! Onder de professionele leiding van in het bijzonder dirigent Frenk Rouschop halen de musici het beste uit zichzelf. Want wat ze doen, willen ze goed doen!