Timmermans vraagt OVSE op te komen voor veiligheid mensenrechtenverdedigers

'Het is hoog tijd voor de OVSE om op te komen voor de veiligheid van verdedigers van mensenrechten. In diverse lidstaten staan hun rechten onder druk.'

Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in Dublin op de ministers-conferentie van de 57 landen van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

In diverse OVSE-lidstaten worden mensenrechtenverdedigers steeds vaker geïntimideerd, opgepakt en gevangen gezet. Ze worden gecriminaliseerd en afgeschilderd als buitenlandse agenten. Homo's worden weggezet als zieke en staatsgevaarlijke elementen.

Timmermans vroeg de conferentie om speciale aandacht voor de situatie van homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders: 'Elk individu heeft het recht zichzelf te zijn. Autoriteiten mogen niet intervenieren in de rechten van het individu. Het is aan ons om deze rechten te verdedigen. Dat doen we niet voor onszelf, niet voor de staat, maar voor de mensen die ernaar smachten te mogen zijn wie ze zijn.'

In Dublin had Timmermans ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van organisaties uit Rusland, Witrusland, Oekraïne en Azerbeijdzjan die opkomen voor mediavrijheid, homorechten, democratie en mensenrechten. Onderwerp van gesprek was de criminalisering van mensenrechtenverdedigers.

In een ontmoeting met zijn collega van Oekraïne onderstreepte Timmermans het belang dat Nederland hecht aan mensenrechten. Oekraïne is volgend jaar voorzitter van de OVSE.