Minister Ploumen op werkbezoek naar Mali

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vertrekt zondag voor een kort werkbezoek naar Mali. Ze wil zich in de hoofdstad Bamako informeren over de ontwikkelingen in het land dat in maart dit jaar te maken kreeg met een staatsgreep.

Op het programma staan gesprekken met de ministers van Defensie en Financiën, vertegenwoordigers van de VN, ECOWAS, ngo’s en mensenrechtenverdedigers.

Ook zal zij spreken met werkloze jongeren en uit het noorden gevluchte Malinezen bezoeken die in grote getalen bij hun families in het zuiden zijn neergestreken.

Mali is een van de vijftien landen waarmee Nederland momenteel via de ambassade een bilaterale ontwikkelingsrelatie onderhoudt. Na de staatsgreep van eind maart dit jaar werd de samenwerking met de overheid opgeschort.

Daar waar mogelijk gingen programma’s met ngo’s wel door. Zij werden in sommige gevallen aangepast of geïntensiveerd om de bevolking te ontzien en bijvoorbeeld zorg te bieden aan mensen die uit het noorden zijn gevlucht.

Mali heeft momenteel een overgangsregering, die het alleen in het zuiden voor het zeggen heeft.