Verlenging Nederlandse deelname bestrijding piraterij

De ministerraad heeft ingestemd met verlenging van de Nederlandse deelname aan de missies ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië tot eind 2013. 

Nederland doet sinds 2009 mee aan EU-operatie Atalanta en NAVO-operatie Ocean Shield. Deelnemende landen beschermen internationale koopvaardijschepen en humanitaire voedseltransporten van de Verenigde Naties. Operatie Atalanta maakt het ook mogelijk opslagplaatsen van piraten op de Somalische kust aan te pakken zonder daarbij met eenheden aan land te gaan. Ook Nederland kan bijdragen aan operaties met effect op het land.

Het aantal geslaagde kapingen en aanvallen van piraten is sinds 2009 sterk gedaald, van meer dan 20 gekaapte schepen naar nu 5. Om deze trend door te kunnen zetten, blijven de inspanningen tegen piraterij noodzakelijk. Voor nog meer resultaat is een geïntegreerde aanpak noodzakelijk en moeten ook de oorzaken van piraterij worden aangepakt. Daarom zet Nederland zich in voor het versterken van de capaciteit van Somalië voor de bestrijding van piraterij en de opbouw van een justitieel systeem om piraten te kunnen oppakken en berechten. Op de lange termijn is stabiliteit in Somalië de enige echte oplossing voor het piraterijprobleem. Nederland verwelkomt daarom de nieuwe Somalische regering die vorige maand is aangetreden.

Nederland draagt in 2013 bij aan de operatie Atalanta met het fregat Hr.Ms. De Ruyter (van februari tot mei) en met amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Wit (van augustus tot en met december). Vanaf dit schip zal Nederland ook het commando voeren over de EU-operatie Atalanta. Van mei tot augustus wordt het fregat Hr.Ms. Van Speijk ingezet voor de operatie Ocean Shield.