Concurrentie zakelijke postmarkt beter bewaakt

De waakhond op de postmarkt, de OPTA, kan straks eerder ingrijpen om te voorkomen dat bedrijven op de markt voor zakelijke post geen eerlijke kans krijgen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Kamp van Economische Zaken (EZ) dinsdag 11 december 2012 aan de Tweede Kamer stuurt.

Meer kwalitieit voor lagere prijzen

' Concurrentie op de postmarkt zorgt voor meer kwaliteit tegen lagere prijzen,'  aldus minister Kamp. 'Om de postmarkt in tijden van afnemende volumes aantrekkelijk te houden voor bedrijven is het belangrijk dat de OPTA eerder maatregelen kan treffen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.'

Ingrijpen voordat oneerlijke concurrentie zich voordoet

Nu nog mag alleen de Nederlandse Mededingingsautoriteit(NMa)op basis van klachten achteraf ingrijpen bij oneerlijke concurrentie op de postmarkt. Dankzij de voorgestelde wetswijziging kan de OPTA straks ingrijpen voordat oneerlijke concurrentie zich voordoet. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat een postbedrijf zijn klanten verplicht meerdere diensten tegelijk af te nemen. Ook kan de OPTA ingrijpen wanneer zij vermoedt dat een bedrijf postdiensten onder de kostprijs aanbiedt om zo een groter marktaandeel te bemachtigen.

Distributienetwerk openstellen

Tenslotte kan een postbedrijf door de OPTA worden verplicht haar distributienetwerk open te stellen voor de zakelijke diensten van bedrijven die bijvoorbeeld geen postbussen en distributiecentra bezitten. De voorgestelde wijzigingen gaan niet gelden voor de post die door burgers en kleine bedrijven via brievenbussen en postvestigingen wordt verstuurd. Daarvoor heeft de overheid PostNL aangewezen en gelden andere wettelijke verplichtingen. Het is de bedoeling dat de wetswijziging medio 2013 in werking treedt.