Aanhouding voor vermoedelijke tewerkstelling illegale vreemdelingen

De Directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft zaterdagavond in Den Haag drie verdachten aangehouden die vermoedelijk lange tijd illegale vreemdelingen te werk hebben gesteld in Nederland.

De verdenking is dat illegalen voor de verdachten werkten op de markt en in kledingwinkels. De drie verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Het onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, richt zich op een 52-jarige man en zijn 25-jarige zoon. Zij zijn via een eigen bedrijf uitbaters van verschillende marktkramen op de bekende Haagsche Markt. Daarnaast bestiert het tweetal diverse winkels met dameskleding in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Spijkenisse. Het personeel in de marktkramen en de winkels bestaat vermoedelijk voor een groot deel uit illegale vreemdelingen van Indiase en Pakistaanse afkomst.

De derde verdachte is een 37-jarige man die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de financiën van de onderneming. De drie mannen wonen in Den Haag en worden ook verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Rechercheurs van de Inspectie SZW hebben zaterdagavond drie woningen en een winkelpand in Den Haag doorzocht. De inspectie kreeg daarbij ondersteuning van de politie Haaglanden. Tijdens de doorzoekingen zijn door de Vreemdelingenpolitie twee buitenlanders aangehouden die vermoedelijk illegaal in Nederland verblijven en voor de verdachten werkten.

Afpakken
Het vermoeden is dat de verdachten grote sommen geld hebben verdiend door illegalen als personeel te gebruiken. De verdachten zouden ook uitkeringsgerechtigden als personeel hebben ingezet, evenals mensen die zwart werkten.

De Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie hebben beslag gelegd op luxe goederen en contant geld van de verdachten. Het gaat om een geldbedrag van ongeveer 15.000 euro, vele sieraden, de inventaris van de woningen en vijf auto's, waaronder diverse dure Mercedessen. Tijdens de doorzoekingen werd ook een pistool met munitie in beslag genomen.

Misdaad mag niet lonen. Daarom werken overheidsinstanties nauw samen om verdachten te kunnen raken op een plek die hen pijn doet: in de portemonnee.