Komende jaren blijven investeren in integer bestuur

Het blijft nodig dat overheden aandacht besteden aan de integriteit van hun bestuur en hun medewerkers. De afgelopen jaren is er al veel verbeterd: het integriteitsbeleid is schriftelijk vastgelegd, het maakt onderdeel uit van het personeelsbeleid, en de gedragscode integriteit en de ambtseed zijn overal ingevoerd. Maar het kan nog beter in de uitvoering.

Dat staat in de gemeenschappelijke verklaring van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), burgemeester mw. Jorritsma (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Commissaris van de Koningin Remkes (Interprovinciaal Overleg) en dijkgraaf Doornbos (Unie van Waterschappen). Zij reageren met de verklaring op de Monitor Integriteit Openbaar Bestuur, die vandaag is gepresenteerd door het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS).

Openbaar bestuur
De gezamenlijke overheden vinden integriteit van wezenlijk belang voor een goed openbaar bestuur.

Integriteitsbeleid
In de uitvoering blijft continue aandacht voor integriteit nodig: verantwoording afleggen over het naleven van het integriteitsbeleid, goede registratie van schendingen, regelmatig onderzoek naar kwetsbare functies en processen en nevenfuncties openbaar maken.

Bestuurlijke incidenten laten zien dat het voorkomen van belangenverstrengeling - en zelfs de schijn daarvan - een belangrijk speerpunt moet blijven.

Het kabinet wil de rol van burgemeesters, van Commissarissen van de Koningin en van de voorzitters van waterschappen bij het integriteitsbeleid in de wet vastleggen.