Ploumen naar Bangladesh na bemoedigend gesprek met textielsector

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat in het voorjaar met vertegenwoordigers van de Nederlandse textielsector naar Bangladesh. Ze zal daar zelf poolshoogte nemen van de werkomstandigheden in de textielfabrieken en met de overheid bespreken hoe deze kunnen worden verbeterd. 

Dat maakte Ploumen woensdag bekend nadat ze met vertegenwoordigers van de Nederlandse textielsector sprak over hun verantwoordelijkheid in de productieketen en over maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Ik heb de kledingbranche uitgenodigd om mij bij deze handelsmissie te vergezellen en dit verzoek werd met enthousiasme aangenomen.’ Naast de bedrijven wil Ploumen ook maatschappelijke organisaties en vakbonden uit deze sector voor de missie uitnodigen.

‘Ik vind het een belangrijk signaal dat de textielsector mij op deze missie wil vergezellen en ik vond het bemoedigend te horen dat de textielsector zijn verantwoordelijkheid neemt om de problemen in de keten aan te pakken’, aldus Ploumen. ‘Er lopen bovendien al initiatieven om arbeidsomstandigheden te verbeteren in Bangladesh, waarbij ook aandacht is voor brandveiligheid.’

Begin december stuurden vertegenwoordigers van de Nederlandse textielsector de Kamer een brief met daarin hun concrete acties om tot een gezamenlijke aanpak te komen. De minister drong tijdens het overleg bij de sector er op aan zo snel mogelijk te handelen, mede in opmaat naar hun deelname aan de missie naar Bangladesh.

Op 25 november zijn in een textielfabriek in Bangladesh meer dan honderd textielmedewerkers door een brand om het leven gekomen. Volgens minister Ploumen is dit geen incident. ‘Sinds 2006 zijn ongeveer 600 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.’

De minister nodigde daarop vertegenwoordigers van de Nederlandse textielindustrie uit voor een overleg om te kijken hoe de overheid en de bedrijven intensiever kunnen samenwerken om gezamenlijk de excessen binnen deze textielbranche tegen te gaan. Ploumen zal de overheid in Bangladesh vragen meer aandacht te hebben voor de veiligheid in de textielfabrieken en zal bekijken hoe Nederland en Bangladesh nog nauwer kunnen samenwerken op dit terrein. Ook zal zij binnen de EU zich gaan hard maken voor de verbetering van de werkomstandigheden binnen de textielbranche.