Vertegenwoordiger Syrische Coalitie welkom in Benelux

Nederland, België en Luxemburg hebben de Syrische Coalitie van oppositiegroepen laten weten dat een officiële vertegenwoordiger van de coalitie welkom is in Brussel. De Beneluxlanden zullen helpen bij het opzetten van een vertegenwoordiging. De coalitie kan zich vanuit Brussel officieel vertegenwoordigen bij de Europese Unie, België , Nederland en Luxemburg.

De Beneluxlanden hebben dit toegezegd aan coalitievoorzitter al-Khatib tijdens een ministeriële bijeenkomst van de Friends of Syria in Marrakech.

In Marrakech hebben meer dan honderd landen verklaard de coalitie te beschouwen als de legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk. De Beneluxlanden hadden dat maandag in Brussel al laten weten.

De coalitie heeft een belangrijke taak in het voorbereiden van de transitie naar een democratisch Syrië. De coalitie heeft verklaard dat het zo veel mogelijk oppositiegroepen vertegenwoordigt, fundamentele vrijheden respecteert en speciale aandacht besteedt aan vrouwenrechten.

Mensenrechten
In hun strijd moet de coalitie net als het regime de mensenrechten respecteren. Daders van mensenrechtenschendingen en wandaden mogen vervolging niet ontlopen. Nederland draagt bij aan het vastleggen van schendingen, zodat de daders later vervolgd kunnen worden.

Nederland heeft deelnemers aan de conferentie opgeroepen bij te dragen aan noodhulp. De humanitaire situatie is nijpend met een strenge winter op komst. De coalitie heeft een coördinatie-eenheid opgesteld die ervoor zorgt dat hulp op de juiste plekken terecht komt. Nederland heeft de afgelopen maanden al 23,5 miljoen euro hulp toegezegd.