Nederlandse verloskundigen na Sierra Leone ook naar Marokko

‘Goede zorg voor, tijdens en na de bevalling kan veel onnodig leed voorkomen.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maandag bij het in ontvangst nemen van de Twin2twin-gids van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV).

‘Dagelijks sterven in de wereld 800 vrouwen tijdens de zwangerschap of de bevalling, voor 99 procent in ontwikkelingslanden. Dat is onacceptabel’, aldus Ploumen. Nederlandse verloskundigen hebben de afgelopen vier jaar kennis en kunde over de zorg voor moeder en kind uitgewisseld met collega’s in Sierra Leone. Samen bliezen ze weer nieuw leven in de door de oorlog in het land nagenoeg verdwenen beroepsvereniging. Het succes van deze Twin2twin-methode zetten ze nu zonder overheidsgeld voort in Marokko.

De KNOV heeft de methode geëvalueerd en vastgelegd in een gids. Minister Ploumen kreeg de gids vandaag overhandigd door KNOV-voorzitter Angela Verbeeten.

De gezondheid van moeders en babies is voor Ploumen topprioriteit en een van haar vier speerpunten. Ze is dan ook erg blij met het feit dat 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor dit thema. De actie gaat dinsdag van start. Elke 6 seconden sterft een baby vóór, tijdens of vlak na de geboorte terwijl we weten hoe we dat kunnen voorkomen. Ploumen zal zelf op zaterdag 22 december een bijdrage leveren aan de actie. ‘Ik wil iedereen aansporen om mee te doen en de actie ook dit jaar weer tot een groot succes te maken’, aldus de minister.