Transportbedrijf opnieuw in de fout

Bij een onaangekondigde controle deze week bij een transportonderneming in Roosendaal troffen de inspecteurs van de Inspectie SZW en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een groot aantal onregelmatigheden aan. Bij een eerdere controle dit jaar waren ook al meerdere overtredingen vastgesteld.

De ondernemer lijkt de Nederlandse regels voor het wegvervoer en het tewerkstellen van vreemdelingen te willen omzeilen door het inzetten chauffeurs van een Roemeense onderneming. Ook wordt onderzocht of de loonbetalingen niet in strijd zijn met het Nederlandse minimumloon. De leefomstandigheden van de chauffeurs op het terrein van de onderneming typeerden de deelnemende inspectiediensten als erbarmelijk.
Beide inspectiediensten doen onderzoek naar de mogelijke illegale tewerkstelling, onderbetaling, niet hebben van de (juiste) vergunningen of niet naleven van vergunningsvoorwaarden en het geen rekening houden met de rij- en rusttijden van de chauffeurs. De Roemeense handhavingspartners worden op de hoogte gebracht van het onderzoek.
De Roemeense chauffeurs die niet aan het werk waren verbleven met name in het weekeinde op het bedrijfsterrein waar zij deels in porto cabins gehuisvest werden. De gemeente Roosendaal onderzoekt de onhygiënische huisvestingssituatie. Voor enkele tientallen mannen en vrouwen was slechts één toilet, één douche en een veel te kleine kantine beschikbaar. Hierbij wordt ook onderzocht of er sprake was van een onveilige woonsituatie.
De Inspectie SZW en de ILT trekken samen op bij de controles naar de transportondernemingen die de sector in diskrediet brengen. De risicovol geachte bedrijven zijn onderwerp van terugkerende controles en vervolgonderzoeken.