Dijsselbloem pakt beloningsbeleid NS aan

Salarissen en bonussen bij de NS worden voortaan een stuk lager. Het inkomen van bestuurders van de NS wordt in de toekomst 35% lager en de maximale bonus wordt meer dan gehalveerd. Verder vervalt de bonus van bestuurders bij grote winterproblemen op het spoor. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem heeft het nieuwe beleid vastgesteld op voorspraak van de raad van commissarissen. “De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland. Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger en niet financiële prestaties voorop”, aldus de minister van Financiën.

Verlaging van salaris en bonus

De criteria van het salaris voor bestuurders worden voortaan vooral gebaseerd op publieke doelstellingen, zoals op tijd rijden van treinen en het oordeel van de reiziger. Het variabele aandeel in de totale beloning wordt in het nieuwe beleid meer dan gehalveerd van 40 à 50% naar maximaal 20% en is in sterke mate gekoppeld aan de publieke doelstellingen.

Knock-out bij grote winterverstoringen

Het zogenoemde ‘knock-out’ criterium wordt ingevoerd bij de bonus van bestuurders. Wanneer 90% van de publieke doelstellingen niet is gehaald wordt er geen bonus uitgekeerd. Dit betekent dat bij grote, significante (winter)verstoringen geen bonus meer wordt uitgekeerd.