Oproep kandidaten voor Jos Brink Prijs 2013

Minister Bussemaker doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs en de Innovatieprijs voor homo-emancipatie 2013. De Jos Brink Prijs is een oeuvre prijs en een kroon op het werk van een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT-personen).

De prijzen worden uitgereikt op 17 mei tijdens de International Day against homophobia (IDAHO) in theater Diligentia in Den Haag.

Met het uitreiken van de Jos Brink homo-emancipatieprijs onderstreept het kabinet de betekenis van homo-emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van de sociale acceptatie van deze groep in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 en een kunstobject. De winnaar van de Innovatieprijs ontvangt een geldbedrag van €1.000.

Deze Regeringsprijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007) die zich op diverse manieren heeft ingezet voor de acceptatie van homoseksualiteit. De prijs is in 2009 uitgereikt aan Henk Krol van de Gaykrant en de Stichting Vrienden van de Gay krant en in 2011 aan de Vrijwilligers van het COC. De prijs wordt toegekend vanwege een buitengewone bijdrage aan de sociale acceptatie van homoseksuelen en transgenders in ons land.

De jury bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door het nominatieformulier voor de Jos Brink Prijs of het nominatieformulier voor de innovatieprijs in te vullen.