Kwartiermakers Patriots naar Turkije (video)

Zo’n 30 Nederlandse en 20 Duitse kwartiermakers zijn vanmorgen vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken om de komst voor te bereiden van de Patriot-eenheden in Turkije. De hoofdmacht van ongeveer 270 Nederlandse militairen volgt op 21 januari

De militairen werden uitgezwaaid door familie, vrienden en collega’s. Directeur Operaties generaal-majoor Leo Beulen en de Duitse luitenant-generaal Rainer Glatz wensten de militairen een goede missie toe en dankten het thuisfront voor de steun.

MOTORGERONK
KOLONEL BUIS: Vandaag zijn wij de boot in de Eemshaven aan het beladen. Vervolgens zal deze vertrekken naar Turkije. Op 21 januari zal ik met de hoofdmacht die kant ook op vertrekken. Dan zullen op de 22ste het personeel en het materieel bij elkaar komen en dan hebben we het ongeveer over 160 voertuigen, 60 containers en een kleine 300 man aan personeel. Dan zullen we daar ter plekke gaan ontplooien in de nabijheid van de Turkse stad Adana teneinde haar te voorzien en haar bevolking in bescherming te nemen tegen mogelijke dreiging van ballistische raketten. GENERAAL MIDDENDORP: In Syrië zijn al meerdere Scud-raketten ingezet en zo'n Scud-raket heeft een bereik van meer dan honderden kilometers en kan dus gemakkelijk zo'n grote Turkse stad bereiken. Samen met de Turken hebben we gekeken: welke steden moeten er beschermd worden? En met de Duitsers en Amerikanen gaan wij die bescherming bieden. We kunnen voorkomen op die manier dat, mocht een raket die kant op gaan dat in ieder geval daar geen onschuldige burgers slachtoffer van worden. De jongens hebben hard getraind, zijn in de NAVO-lijn gecertificeerd scoren daar bovengemiddeld goed en ze hebben er ook echt zin in dat zie je gewoon aan de twinkeling in de oogjes. Maar het is overweldigend om te zien, ook voor de jongens en meisjes zelf wat een enorme mediabelangstelling er is. Ik geloof dat er wel 30, 40 mediastations hier aanwezig zijn om het vertrek van de eenheid bij te wonen.

Adana

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten nemen met elk 2 Patriot-systemen deel aan de operatie. De Nederlanders gaan naar Adana, met 2,1 miljoen inwoners de grootste stad in Zuid-Turkije. De systemen beschermen de NAVO-bondgenoot tijdens operatie Anatolian Protector tegen mogelijke aanvallen met Scud-raketten vanuit Syrië. 

Natres

Het Nederlands materieel is gisteren onder marechausseebegeleiding op weg gegaan naar de Eemshaven in Delfzijl, voor verscheping naar Turkije. 10 Bataljon Nationale Reserve (Natres) verzorgt de beveiliging van de Eemshaven tijdens het beladen van het schip met Patriots. Sinds maandagochtend wordt de Orange Blue terminal bewaakt en is het tijdelijk militair terrein, totdat het schip vandaag de haven verlaat.