Schultz van Haegen bezoekt Kustwacht en Koninklijke Marine

Minister  Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bezocht vandaag de marinehaven in Den Helder. Ter plekke kreeg Schultz van Haegen een rondleiding door het Kustwachtcentrum. Ook ging de minister aan boord van het patrouilleschip Groningen, dat zij in 2011 in Roemenie heeft gedoopt.

Het patrouilleschip Groningen is een flexibel inzetbaar schip, dat is toegerust voor internationale operaties en kustwachttaken. Tijdens haar rondleiding maakte de minister kennis met de bemanning en bekeek ze de navigatiebrug en de commandocentrale van dit nieuwste marineschip. Na afloop volgende een vaartocht door de marinehaven met de snelle rubberboot (FRISC) van het patrouilleschip.

Tijdens haar bezoek sprak de minister met de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom. Ook kreeg Schultz van Haegen een rondleiding  door het Kustwachtcentrum, door de directeur Kustwacht, Kolonel ter Zee Ed Veen.

Minister Schultz: ”De Kustwacht is essentieel voor het veilig en schoon houden van onze wateren. De grote inzet na het ongeluk met de Baltic Ace begin december onderstreept wederom het belang van onze Kustwacht voor de veiligheid op zee.”

De Nederlandse Kustwacht is een zelfstandige civiele organisatie voor opsporing en redding, rampen- en incidentenbestrijding en maritieme hulpverlening op de Noordzee. Ook zet de Kustwacht zich in voor het opruimen van explosieven op zee, douanetoezicht en handhaving van de milieuwetgeving op het water . Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is het coördinerend ministerie van de Kustwacht en het ministerie van Defensie is de beheerder van het operationele deel, het Kustwachtcentrum.