Staatssecretaris Teeven bezoekt executieveiling

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie was donderdag 10 januari aanwezig bij de Vastgoedveiling Midden- en West-Brabant. Daarvoor bracht hij een bezoek aan SulzerMirck notarissen in Breda. Daar sprak hij met notaris Robert Mirck en notaris Franc Wilmink, ook bestuurslid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), over het wetsvoorstel rondom executieveilingen.

Het was de eerste keer dat staatssecretaris Teeven een executieveiling bezocht. Hij was na afloop erg enthousiast.‘Ik heb nu wel een beter beeld gekregen hoe zo’n veiling in zijn werk gaat en wat voor publiek erop af komt’, aldus de bewindsman. ‘Wanneer we in de toekomst over dit onderwerp in de Kamer debatteren, dan helpt zo’n bezoek wel.’ Teeven toonde in zijn gesprek met Wilmink en Mirck voorafgaand aan de veiling veel interesse in de veilingpraktijk. Zo wilde hij weten wie er op een veiling afkomen, wat de gemiddelde opbrengst op een veiling is en of die opbrengst door de crisis lager is geworden. Daarnaast vroeg hij zich af of bieden met gesloten envelop, zoals de Dienst Domeinen doet bij auto’s, ook een mogelijkheid zou kunnen zijn voor de huizenveiling. Het effect van die methode is vaak dat de opbrengst dan hoger is, aldus de staatssecretaris. Franc Wilmink heeft in het gesprek nog eens benadrukt dat de KNB voorstander is van het voorliggende wetsvoorstel voor de executieveiling. De maatregelen daarin komen tegemoet aan hetgeen de beroepsorganisatie al geruime tijd voorstelt en waardoor het voor particulieren gemakkelijker en aantrekkelijker wordt om panden op een veiling te kopen.

Rol notaris cruciaal voor samenleving

Andere onderwerpen op de agenda waren de administratieve scheiding, de initiatiefnota over mediation van VVD-Kamerlid Van der Steur, en de rol van de notaris in de samenleving. Het wetsvoorstel voor de administratieve scheiding wil de staatssecretaris voor de zomer klaar hebben. Over de rol van het notariaat zei Teeven dat het geven van rechtszekerheid belangrijk is voor de samenleving. ‘De rol van de notaris is daarin cruciaal.’Als laatste is gesproken over de kosten voor het toezicht en tuchtrecht, die het notariaat zelf zal moeten gaan dragen. Het voorstel daarvoor zal voor de zomer in consultatie gaan.