Persconferentie na ministerraad 11 januari 2013

Video van het statement van minister-president Rutte na de ministerraadvergadering van 11 januari 2013. De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

RUTTE
Ook van mijn kant allereerst een buitengewoon goed 2013 toegewenst en een heel gelukkig Nieuwjaar. Vandaag was de eerste ministerraad van dat nieuwe jaar. Je merkte aan de ploeg dat iedereen weer was bijgetankt en had bijgetankt en er ook weer zin in had, gelukkig maar. Er is heel veel te doen.

Ik zei de vorige keer al toen we elkaar voor het laatst troffen voor de kerstvakantie, voor het kerstreces, dat dit geen makkelijk jaar zou worden 2013. Je ziet ook de laatste weken weer een aantal cijfers naar buiten komen die dat nog eens bevestigen, waar het betreft onder andere de inflatie, de oplopende werkeloosheid en ook de verdere daling van de huizenprijzen. Tegelijkertijd zie je ook wat lichtpuntjes. Bijvoorbeeld op de financiële markten, kijk naar de beurskoersen en het ietwat verkleinen van de renteverschillen tussen Zuid- en Noord-Europa. Tegelijkertijd kun je dan zeggen dus dat de Europese stap-voor-stap benadering ook heel geleidelijk aan iets begint op te leveren. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich zorgen maken over het algemene beeld en het is dus ook van heel groot belang om de komende tijd heel gefocust en heel geconcentreerd te blijven werken aan het economische herstel van Nederland.  Dat heeft zowel te maken met het op orde brengen van de overheidsbegroting als tegelijkertijd het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen en dat op een zodanige manier doen dat we de lusten en lasten ook zo eerlijk mogelijk verdelen.

Als ik dan even kijk naar de doelstelling uiteindelijk, waar doe je dat dan voor, dan doen we dat omdat we over de lange termijn een aantal essentiële voorzieningen voor Nederland overeind willen houden. Op het gebied van de zorg, op het gebied van het onderwijs, op het gebied van een degelijke oudedagsvoorziening. We hebben afgesproken in het regeerakkoord hoe we dat gaan doen. Dat doen we met een zoveel mogelijk Dreesiaanse aanpak. Dus zo sober mogelijk, tegelijkertijd financieel degelijk, gericht op betaalbaarheid nu, maar ook tegelijkertijd de houdbaarheid van deze belangrijke voorzieningen, onderwijs, zorg, veiligheid voor de langere termijn.

We gaan daarbij niet over één nacht ijs. Belangrijk zijn de contacten die op dit moment worden gelegd en zijn gelegd met werkgevers, werknemers, met de gemeenten. Uiteraard de discussies met de Tweede Kamer, die in de eerste plaats. We gaan proberen om de komende tijd overeenstemming te bereiken over een sociale agenda. Dat zou van grote waarde zijn om echt een basis te leggen ook onder dat economisch herstel. Die zou ons echt verder kunnen helpen. We proberen te komen tot zo breed mogelijk gedragen besluiten zowel in de samenleving als in beide Kamers van het parlement. Maar nogmaals, zoals gezegd, vandaag de aftrap voor dat nieuwe jaar. Een mooi jaar voor de boeg en ik zie er naar uit om jullie op vrijdag hier of in Brussel regelmatig te treffen.