Tientallen Defensieduikers zoeken in Amsterdamse water (video)

26 Defensieduikers zoeken vandaag in Amsterdam, stadsdeel West, naar bewijsmateriaal van een misdrijf. Dit gebeurt op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gaat om een strafrechtelijk onderzoek naar sporen van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt op zaterdag 29 december. Bij deze schietpartij kwamen 2 Amsterdammers om. Ook werd op achtervolgende politiemensen geschoten.

Het duikteam, bestaande uit 21 marine- en 5 landmachtduikers, wordt ingezet om diverse waterpartijen in het stadsdeel af te zoeken.

GEROEZEMOES
OFFICIER LEMS: We zijn hier momenteel in Amsterdam. Op verzoek van de politie Amsterdam zijn we begonnen met een zoekactie naar wapens en allerlei ander bewijsmateriaal in het kader van een schietincident dat hier eind december heeft plaatsgevonden. En het is aan Defensie gevraagd om daar assistentie voor te verlenen en wij hebben een grote hoeveelheid aan duikers en middelen tot onze beschikking om dit grote gebied efficiënt en effectief te kunnen afzoeken. Momenteel zijn er drie prio-gebieden aangegeven door de politie waarin wij dus zoeken. We hebben net prio 1-gebied bijna afgerond. We hebben daar een aantal objecten gevonden die nu door de politie zullen worden onderzocht op forensische sporen. En wij gaan nu beginnen met het prio 2-gebied. Het is allemaal erg ondiep, het is erg modderig met veel rietkragen. Dat maakt het zoeken vrij lastig en daardoor kunnen we onze moderne middelen ook niet inzetten. Dus we zijn op de ouderwetse manier bezig met veel duikers in het water die op handen en knieën door de sloot heen baggeren en met de handen gaan zoeken over de bodem of ze daar objecten kunnen vinden. Dit is een hartstikke mooi voorbeeld van civiel-militaire samenwerking samenwerking in dit geval tussen politie, brandweer en Defensie. We zien dat gelukkig steeds vaker gebeuren. De civiele autoriteiten weten Defensie ook steeds beter en vaker te vinden. En wij kunnen met al onze middelen, mensen en capaciteiten die we hebben een prima bijdrage leveren aan de civiele autoriteiten.