Asscher steunt Westland in strijd tegen schijnconstructies

Oneerlijke werkgevers worden steeds inventiever om de mazen in de wet te vinden om maar zo min mogelijk te hoeven betalen aan hun buitenlandse werknemers. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil waar mogelijk onwenselijke constructies voorkomen en aanpakken.

Asscher reageert hiermee op de noodkreet van de gemeente Westland dit weekend. De minister bespreekt woensdag met verschillende gemeenten hoe de mazen in de wet gedicht kunnen worden. Ook zal hij het probleem aankaarten bij sociale partners, de Belastingdienst en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Asscher:”schijnconstructies leiden tot oneerlijke concurrentie waarvan goede werkgevers en werknemers de dupe zijn.” De minister kondigde al eerder aan schijnconstructies aan te willen pakken, ook constructies waarbij de belastingplicht wordt ontdoken of waarbij sprake is van faillissementsfraude.

Het aantal arbeidsmigranten neemt toe. Volgens de meest recente cijfers zijn er alleen al naar schatting 340.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Minister Asscher vindt dat migranten die hier komen werken, dezelfde rechten en plichten hebben als Nederlandse werknemers. Uitbuiting van arbeidsmigranten, onderbetaling en oneerlijke concurrentie komt te vaak voor en wil hij voorkomen.

Wethouder Weverling van de gemeente Westland vraagt de hulp van minister Asscher bij het bestrijden van schijnconstructies waarbij arbeidsmigranten worden betaald via in het buitenland gevestigde uitzendbureaus. Bij dergelijke schijnconstructies wordt het wettelijk minimumloon van het desbetreffende land berekend en aangevuld met onbelaste vergoedingen (onkostenvergoeding), waardoor er uiteindelijk minder belastingen en sociale lasten  worden afgedragen. Op deze manier kunnen buitenlandse uitzendbureaus de arbeidsmigranten voor een lagere prijs laten werken.