Bondskanselier Merkel en staatssecretaris Dijksma openen de Grüne Woche

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken openen op vrijdag 18 januari 2013 samen de Grüne Woche op het Nederlandse paviljoen.

Staatssecretaris Dijksma bezoekt de Internationale Grüne Woche in Berlijn van 17 tot en met 19 januari 2013 in gezelschap van een aantal parlementariërs.

Partnerland

De Grüne Woche is met zo’n 450.000 bezoekers wereldwijd de grootste internationale beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel. Daarnaast is de beurs ook een belangrijk trefpunt voor politiek, wetenschap en bedrijfsleven. In het Nederlandse paviljoen op de beurs zijn alle belangrijke productgroepen van de agrarische en voedingssector te vinden: van vis, zuivel en vlees tot bloemen en dranken.

Nederland is al sinds 1953 op deze landbouwbeurs vertegenwoordigd en is daarmee de oudste deelnemer. In dit jubileumjaar is Nederland partnerland onder het motto 'Qualität wächst in Holland'.

Handelsrelatie NL-DL

Duitsland is voor de Nederlandse agrarische sector veruit de belangrijkste handelspartner. Het is met zo’n 25 procent de grootste afzetmarkt voor Nederlandse agrarische producten. In 2011 bedroeg de totale waarde van de agrarische export naar Duitsland ruim 18 miljard euro. Behoud van een sterke positie op de Duitse markt is voor de Nederlandse agrarische sector dan ook zeer belangrijk.

Staatssecretaris Dijksma ontvangt vrijdag 18 januari om 9.00 uur in het Nederlandse paviljoen behalve de Duitse bondskanselier Merkel en landbouwminister Aigner ook de president van het Duitse Bauernverband Rukwied en de Berlijnse burgemeester Wowereit. Daarna maakt zij een uitgebreide rondgang over de beurs. Verder zijn er diverse bilaterale gesprekken met internationale counterparts.

Op vrijdagmiddag opent Dijksma een door Nederland verzorgde workshop bij het Global Forum for Food and Agriculture (GFFA). Dit forum bestaat uit een aantal workshops rond het thema landbouw en voedselzekerheid, innovatie en resource efficiency.

Het ministerie van EZ doet verslag van het bezoek aan de Grüne Woche met behulp van nieuwsvideo's. De video's zijn vrij te gebruiken en worden ook gepubliceerd op het Youtube-kanaal van het ministerie van EZ.