Toekomst ambassadenetwerk centraal op ambassadeursconferentie

Vandaag is in Den Haag de ambassadeursconferentie geopend door de ministers Timmermans (buitenlandse zaken) en Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking). Van 14 tot en met 17 januari zijn alle ambassadeurs en consuls-generaal in Nederland om te spreken over de toekomst van de diplomatieke dienst, die de komende jaren ingrijpend zal veranderen door moderniseringen en bezuinigingen. Het thema van de ambassadeursconferentie is 'Voor Nederland, wereldwijd'.

In ontmoetingen met Timmermans, Ploumen, de premier en ministers van verschillende departementen worden de ambassadeurs bijgepraat over de prioriteiten van het nieuwe kabinet. Daarnaast spreken ze met ondernemers, maatschappelijke organisaties, en leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Met ongeveer 140 vertegenwoordigingen heeft Nederland een wereldwijd netwerk. De ambassadeurs, permanent vertegenwoordigers en consuls generaal van deze posten werken dagelijks voor de belangen van Nederland in het buitenland, onder meer door dienstverlening aan Nederlandse burgers en bedrijven. Zij komen één maal per jaar bijeen om ontwikkelingen in Nederland, het beleid van de regering, en de belangrijkste punten voor het nieuwe jaar te bespreken. De Ambassadeursconferentie is zo een belangrijk instrument om de Nederlandse belangen in het buitenland met één stem uit te dragen.