Brainport regio Eindhoven voorbeeld voor andere regio’s

Dankzij een traditie van nauwe samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kan de regio Eindhoven een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van het tekort aan technisch personeel in Nederland. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken (EZ) 21 januari 2013 tijdens een bezoek aan High Tech Campus Eindhoven, waar hij het ‘Technologiepact Brainport’ overhandigd kreeg.

Goede samenwerking bedrijfsleven en onderwijs

In het pact doen onderwijs, bedrijfsleven en de overheid uit de Brainport regio Eindhoven gezamenlijk voorstellen om het tekort aan personeel aan te pakken. Zo wordt in zowel het basisonderwijs als voortgezet onderwijs de aandacht voor techniek vergroot. Ook zorgen bedrijven uit de regio voor meer stage- en opleidingsplaatsen en komt er een proef om te kijken of mensen die een technische opleiding doen een werkgarantie kunnen krijgen.

Landelijk techniekpact

'Eindhoven is een van de slimste regio’s ter wereld, mede dankzij de goede samenwerking tussen bedrijfsleven en het onderwijs', aldus minister Kamp. 'Ik ben blij met het aanbod van de regio om deze ervaring in te zetten voor een landelijk techniekpact. Hopelijk inspireert dit andere regio’s om hetzelfde te doen'.

Tekort technisch geschoolde vakkrachten

Het bedrijfsleven verwacht de komende jaren een tekort van 150.000 technisch geschoolde vakkrachten. Daarom werken de ministeries van EZ, SZW en OCW samen met het bedrijfsleven, het onderwijsveld en vertegenwoordigers uit de regio aan een nationaal Techniekpact. In april moet het pact klaar zijn.