Ploumen: Kansen voor Nederlandse bedrijven in Brunei

Eens raken de olie- en gasvelden waar de Bruneise economie voornamelijk op is gebaseerd leeg. Daarom wil het land de economie diversifiëren. Volgens minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel biedt dat volop kansen voor Nederlandse bedrijven. En marge van het staatsbezoek aan Brunei sprak de minister met topmanagers van Nederlandse en Bruneise bedrijven. Zij benadrukten het wederzijds economisch belang van bredere samenwerking.

'De Nederlandse belangen in Brunei staan nu nog vooral in het teken van Shell, dat verantwoordelijk is voor ruim 90 procent van alle exportinkomsten van Brunei. Maar er blijkt ook ruimte te zijn voor andere bedrijven en disciplines', aldus Ploumen. 'We hebben gesproken over mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van de maritieme infrastructuur, havenontwikkeling, waterbeheer, milieu, duurzaamheid en food/agrotechniek. Typisch Nederlandse thema's waar onze benadering en expertise voor Brunei interessant zijn. De ontwikkeling van de haven van Muara biedt bijvoorbeeld kansen voor de Nederlandse transport en logistiek sector, maar ook voor baggeraars en ingenieursbureaus. In een land dat tot de rijkste in de wereld behoort en waar economische diversificatie het onderwerp is, moet dit zeker tot mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven leiden'.

Onbekendheid met het land speelt volgens Ploumen parten. 'Het is juist nu de tijd om meer initiatief en interesse voor dit land te tonen. Dit staatsbezoek is uitstekend om in beide landen de economische betrekkingen te consolideren en uit te breiden. Uit cijfers blijkt dat internationale handel belangrijk is voor Nederlandse bedrijven en export is onze weg om uit de crisis te komen. Handel met het buitenland zorgt voor banen in Nederland.'