Toespraak minister van Defensie J.A. Hennis-Plasschaert bij indienststelling Friesland

Toespraak van minister van Defensie J.A. Hennis-Plasschaert bij de indienststelling Friesland als Nederlands oorlogsschip op 22 januari 2013 te Den Helder.

Dames en heren,

Dank en welkom aan u allen, hier in de haven van onze Koninklijke Marine in Den Helder.
Vandaag verwelkomen wij een nieuw schip in dienst van onze Nederlandse krijgsmacht.

Hier in Dok 6 ligt nu nog “De Friesland”, een gewoon, civiel schip dat in feite niets meer of minder mag dan een gemiddeld binnenvaartschip.
Maar zo dadelijk, als het schip in dienst wordt gesteld, en de officiële oorlogswimpel is gehesen, ligt hier Harer Majesteits Friesland,  een oorlogsschip onder bevel van de hoogste militair van onze Koninklijke Marine, Admiraal Borsboom.

U, de militairen van het marinedetachement Friesland, u wordt zo dadelijk de bemanning van het schip. En u, kapitein-luitenant-ter Zee Warnaar, u wordt de commandant van “De Friesland”.  Van harte gefeliciteerd aan u allen!

En ook wens ik u alvast veel succes op uw eerste missie…want u stoomt meteen op naar De West, om aldaar -in alle opzichten- de grenzen te bewaken en de criminaliteit te bestrijden.

Dames en heren,
Ik zou willen stellen dat dit schip niet alleen goed is voor onze Marine, maar ook goed voor heel Nederland.
De Nederlandse marine heeft in de 525 jaar van haar bestaan veel bijgedragen aan het recept voor het Hollandse succesverhaal, aan het internationale succes van Handelsland Nederland, met klinkende namen als Michiel de Ruyter,  Maarten Tromp en, met het oog op de koude temperaturen, hoe toepasselijk, de Friese admiraal Tjerk Hiddes met zijn schip D’Elff Steden.

En ja, ook nu - én in de toekomst - heeft Nederland een slagvaardige krijgsmacht nodig! Ons succes heeft namelijk een grote vijand, en dat is internationale instabiliteit. Nederland is gebaat bij orde op het wereldtoneel. Onrust en chaos kan in Nederland net zo hard aankomen als een Westerstorm vóór de aanleg van de Deltawerken.We voelen het direct. Bijvoorbeeld in Aalsmeer of de haven van Rotterdam.

En ja, ook grote zaken als de internationale rechtsorde, het eerbiedigen van mensenrechten, staan dan op het spel. Internationale stabiliteit, dat is hét geheime ingrediënt van het Nederlandse succes. Het maakt handel en investeren mogelijk. En mede daarom, of beter: juist daarom is onze krijgsmacht zo belangrijk. …

De Nederlandse krijgmachtdelen beschouw ik dan ook  als de Deltawerken van onze economie. En dus moeten we daar zuinig op zijn. En dus moeten we durven investeren.

Onze Marine moet niet alleen strijdvaardig zijn, máár ook slagvaardig zijn, kunnen beschikken over de nieuwste  technieken, mét onze bondgenoten het verschil kunnen maken. En ja, Defensie ziet zich geconfronteerd met een enorme taakstelling en pijnlijke bezuinigingen, ingezet door het vorige kabinet, desondanks blijven we investeren en innoveren. En ik kan u met overtuiging zeggen dat ik het belang van investeren en innoveren , het belang van een heldere blik op de toekomst, echt stevig op mijn netvlies heb.

Dit patrouilleschip, één van de vier nieuwe patrouilleschepen voor onze Marine, is daar een uitstekend voorbeeld van. De Holland-klasse is echt Hollandse klasse, een oer-Hollands staaltje maritiem vernuft dat Nederland verder helpt.

Dames en Heren,
Dat we, ná 36 jaar, de provincie Friesland opnieuw kunnen eren met een schip, is natuurlijk meer dan terecht. En ik ben blij dat u de scheepsbel in Leeuwarden al die jaren zo zorgvuldig voor ons heeft bewaard.

Nogmaals mijn felicitaties aan u allen, en in het bijzonder aan Admiraal Borsboom evenals commandant Warnaar en zijn bemanning.
Tot slot, ook een felicitatie aan het adres van mevrouw Verbeet. U heeft het schip in 2010 in Roemenië gedoopt en nu bent u aanwezig bij de indienstelling. Dat wordt enorm gewaardeerd. Heel graag verzoek ik nu Admiraal Borsboom het schip in dienst te stellen door het laten hijsen van de Nederlandse vlag, de geus en de oorlogswimpel.
Admiraal.