Ministerraad over jeugdwerkloosheid en tabaksrichtlijn

Minister-president Rutte neemt deze week deel aan het World Economic Forum in Davos. Daarom zat vice-minister-president Asscher de ministerraad voor.

Bij de start van de ministerraad heeft Asscher minister Dijsselbloem van Financiën gefeliciteerd met zijn benoeming tot voorzitter van de eurogroep. Volgens Asscher is de benoeming van Dijsselbloem goed voor Nederland en goed voor Europa.

Jeugdwerkloosheid

In de ministerraad is de uitwerking van de Europese afspraken over de aanpak van jeugdwerkloosheid aan de orde gekomen. De Europese Raad heeft in december onder meer besloten tot een inspanningsverplichting om jongeren na school binnen vier maanden aan een baan, vervolgopleiding of stage te helpen. Het gaat hierbij niet om bindende regels maar wel om een stevige inspanning om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Europese tabaksrichtlijn

De ministerraad heeft verder ingestemd met de Europese concepttabaksrichtlijn. Asscher legde uit dat deze onder meer inhoudt dat overal in de EU waarschuwende foto’s op sigarettenpakjes worden geplaatst. Ook wordt het in de toekomst mogelijk om aantrekkelijke geur- en smaakstoffen in tabaksproducten te verbieden.