Persconferentie na ministerraad 25 januari 2013

Video van het statement van viceminister-president Asscher na de ministerraadvergadering van 25 januari 2013. De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

INLEIDEND STATEMENT
ASSCHER
Goedemiddag allemaal. We hadden vandaag vergadering in wat kleinere kring. De minister-president is in Zwitserland, in Davos, voor het World Economic Forum. Minister Plasterk is op werkbezoek op de eilanden. Dan hebben we nog de ministers Timmermans en Ploumen die de Koningin vergezellen in Brunei en Singapore. Dus het kernkabinet vergadert. Het eerste wat ik vandaag heb gedaan als voorzitter van de ministerraad is de andere aanwezige voorzitter feliciteren. Voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, die we nog niet eerder hadden gezien afgelopen maandag. Het kabinet staat volledig achter hem, ook als voorzitter van de eurogroep. We achten het in het belang van Nederland dat hij dat is gaan doen.

Op de agenda hadden we vandaag naast allerlei lopende zaken ook een aantal Europese onderwerpen. Ik noem het besluit van de regeringsleiders in december om te gaan werken aan een Youth Guarantee, een inspanningsverplichting voor lidstaten om zich bezig te houden met het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. In Nederland is de jeugdwerkloosheid helaas gestegen naar boven de 14%. Bij sommige andere lidstaten is dat boven de 50%, een heel ontwrichtend effect op samenlevingen. We zijn er positief over dat we in Europees verband de inspanningsverplichting hebben om daar iets aan te doen, bij voorkeur binnen vier maanden jongeren aan een stage of een baan of een vervolgopleiding te helpen als ze van school komen. Wel in de vorm van nationale invulling hoe je dat zou willen doen, maar dat er aandacht voor is op Europees niveau is ook door de regeringsleiders niet voor niets bevestigd in december.

Tot slot hebben we een standpunt ingenomen over de nieuwe Europese tabaksrichtlijn. Dat is een conceptrichtlijn waar wij positief tegenover staan. Die conceptrichtlijn verplicht lidstaten om mensen beter te informeren over de risico's van het roken. Dat houdt in: gebruikmaken van foto's op de pakjes. Afschrikwekkende foto's over wat er met je gebeurt als je gaat roken of wat er met je kan gebeuren. Daarnaast zullen regels volgen over het toevoegen van bepaalde smaken en geuren die het roken extra aantrekkelijk maken. Dat zijn een aantal van de onderwerpen van meer Europese aard die we vandaag hebben besproken. Dat is wat ik u wilde meegeven, maar misschien zijn er vragen.