Toespraak van de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, bij de start van de bouw van het Nationaal Militair Museum

Onze militaire historie toont aan, hoe nauw het succes van Nederland is verweven met onze krijgsmacht.

Dames en heren,

Wij zijn bijeen op de toekomstige locatie van het Nationaal Militair Museum. Een zeer toepasselijke locatie….! De voormalige vliegbasis Soesterberg ademt immers militaire historie. Hier verhuurde kaashandelaar Marinus van Meel - in 1913 - voor 25 gulden per dag zijn zelfgebouwde vliegtuig van hout en linnen aan ‘het leger’. ‘De Brik van Van Meel’ werd daarmee het allereerste Nederlandse militaire vliegtuig.

En zo is hier, precies honderd jaar geleden, de basis gelegd voor onze Koninklijke Luchtmacht. Publiek-private samenwerking avant-la-lettre, zou ik willen stellen ….

Dames en heren,

Vandaag markeren we de start van het Nationaal Militair Museum, of beter de bouw daarvan… We moeten dus nog een jaartje geduld hebben. Maar…let wel, wie hier over de voormalige vliegbasis loopt -- krijgt ook nu al een indringend beeld

van onze militaire historie. Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse hangars die ons herinneren aan de Koude Oorlog. Het monument voor hen die sneuvelden in onder meer Nederlands-Indië en Afghanistan. En natuurlijk, gaat onze militaire geschiedenis veel verder terug dan honderd jaar geleden. We hoeven maar te denken aan prins Maurits die met het Turfschip van Breda de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog een grote slag toebracht. Of neem de ‘Tocht naar Chatham’ van onze zeeheld Michiel de Ruyter, bijna honderd jaar later, in 1667. Nu ik er zo over nadenk, de Spiegel van de Royal Charles, buitgemaakt op die roemruchte tocht en nu topstuk van het Rijksmuseum, zou in dit museum niet misstaan.

Dames en heren,

Onze militaire historie toont aan…hoe nauw het succes van Nederland met onze krijgsmacht verweven is. Tot op de dag van vandaag het geval…en dat geldt ook voor de toekomst!

Als de geschiedenis ons één ding leert, is het … dat je altijd alert moet zijn - én blijven! Dat je altijd in staat moet zijn…én willen zijn…. om je belangen te beschermen en te bevorderen. Ook militair!

De krijgsmacht doet dat, elke dag, en gelukkig maar!

De komst van een Nationaal Militair Museum is meer dan terecht, een erkenning voor het werk - én ook het belang - van de Nederlandse krijgsmacht. Nu al bezoeken elk jaar tienduizenden mensen de militaire musea in Nederland. Mensen zijn daar over het algemeen heel enthousiast over. Sterker nog, het Luchtvaartmuseum en het Marinemuseum zijn door de leden van de ANWB genomineerd als meest populaire uitje van het jaar! En dat belooft veel goeds voor het Nationaal Militair Museum, want u doet er straks natuurlijk nog een schepje bovenop -- mét een fantastisch ontwerp en een fantastische collectie waar iedereen op zijn eigen manier al ‘zappend’ doorheen kan.

Dames en heren,

Ik hoop dat alle bezoekers hier op Soesterberg straks een unieke ervaring opdoen. Maar bovenal hoop ik dat bezoekers hier straks vertrekken met een gevoel van trots. Trots op onze veteranen, trots op onze militairen, trots op onze Nederlandse krijgsmacht.

Ik wens u allen succes bij de bouw en inrichting van het museum. En ik zie er zeer naar uit om het museum straks zelf te mogen beleven!