Totstandkoming wijzigingsprotocol accreditatie Nederlands en Vlaams hoger onderwijs

Op 16 januari 2013 is het Protocol tot wijziging van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Vlaamse Gemeenschap van België inzake de accreditatie van opleidingen binnen het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs tot stand gekomen.

Bij het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Vlaamse Gemeenschap van België inzake de accreditatie van opleidingen binnen het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs is de Nederlands-Vlaams Accreditatie Organisatie (NVAO) opgericht met als doel om opleidingen, verzorgd door zowel Nederlandse als Vlaamse hoger onderwijs instanties, te accrediteren. Onder accreditatie wordt verstaan het verlenen van een keurmerk dat aangeeft dat aan bepaalde kwalitatieve maatstaven is voldaan. Door dit wijzigingsprotocol wordt de taak van de NVAO uitgebreid met het uitvoeren van een instellingstoets kwaliteitszorg (volgens Nederlandse regelgeving) en een instellingsreview (volgens Vlaamse regelgeving).

Daarnaast wordt de academische wederzijdse gelijkstelling van bachelor- en masteropleidingen geregeld. De werking van het Accreditatieverdrag wordt tevens uitgebreid tot het Caribische deel van Nederland, zodat de NVAO ook opleidingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba kan toetsen.

Het Protocol is nog niet in werking getreden.