Samen zorgen voor een veilig sportklimaat

'Geweld op de sportvelden moet stoppen. Sport moet leuk zijn en blijven. Het Actieplan naar een Veiliger sportklimaat helpt ons bewust worden en stelling nemen. Grenzen te stellen en op te treden.’ Dat zei minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het Nationaal Hockey Congres op 26 januari 2013 in Utrecht.

Dames en heren,

Heerlijk, dat winterweer. Ik houd er wel van. Ik ga zeker proberen te schaatsen vanmiddag als dat nog kan. Opvallend bij het schaatsen, of het nou indoor is of buiten, met al die tochten, marathons en schaatswedstrijdjes, zelfs met tienduizenden mensen is er altijd een goede sfeer. Er is geen agressie, of geweld.

Agressie, geweld, of eigenlijk juist het omgekeerde: een veilig sportklimaat, staat in het middelpunt van onze belangstelling. Logisch, na het dieptepunt waarbij Richard Nieuwenhuizen op het veld zo is toegetakeld dat hij het niet heeft overleefd.

Gelukkig zeggen veel mensen nu: Dit is genoeg. Sporten moet leuk zijn én blijven. Sporten is gezond, het verbindt. Je doet het samen. Winnen én verliezen. Maar je moet je wel veilig voelen op de velden.
De dood van Richard mag niet voor niets zijn geweest. Het moet een keerpunt zijn. Niet Den Haag, niet de politici, niet de beleidsmakers kunnen die omslag maken. De samenleving, de sporters en vooral ook de ouders, scheidsrechters, de verenigingen en de coaches.

Kortom: wij met z’n allen moeten het doen!

Grenzen trekken. Voor onszelf, voor onze kinderen en moeten elkaar aanspreken op grenzeloos gedrag. En dat is snel gezegd, maar nog niet zo makkelijk gedaan. Want hoe spreek je iemand aan die uit z’n dak gaat? En hoe je dat als vereniging?

Agressie - verbaal en fysiek - is niet alleen een probleem in de sport, op de velden. Het is een maatschappelijk probleem dat de sport binnenkomt en het plezier bederft, dat de sport in z’n essentie bedriegt.

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond heeft dat ook gezien en heeft zich - op initiatief van Marijke Fleuren en - samen met de KNVB als belangrijke trekker opgeworpen van het actieplan Veiliger sportklimaat, nu bijna twee jaar geleden.
Een plan waarvoor jaarlijks zeven miljoen euro beschikbaar is. Dat is een grote hap uit de sportbegroting. Het is veel geld, bijna net zoveel als ons evenementenbudget! Het gaat om bewustwording, grenzen stellen en handhaven.  Het actieplan Veiliger sportklimaat helpt verenigingen en coaches bijvoorbeeld met afspraken over preventie, regels en tuchtrecht.

Agressie en geweld hebben ook vaker te maken met alcohol. Dr. Lely gaat daar vandaag van alles over vertellen. We zien het in het uitgaansleven, we zien dat ook in de kantine van de hockeyvereniging, de feesten. Doodnormale, vriendelijke mensen veranderen in ruziezoekende grenzeloze vandalen. Je ziet de meest vreselijke voorbeelden op internet, en als dan wordt nagevraagd in de omgeving zegt iedereen: ‘maar het is zo’n rustige lieve jongen’.

Alcohol heeft een grote invloed op het loslaten van grenzen en dus is alcohol ook een aandachtspunt als je het hebt over een veilige omgeving. Goed dat de hockeybond dit ook onderkent en oppakt.

Het actieplan Veiliger sportklimaat heeft negen geweldige ambassadeurs. Zij zetten zich, ieder op hun eigen manier, in om ons bewust te maken. Om stelling te nemen. Om grenzen te stellen en op te treden. Sport is van ons allemaal – jong en oud – en dat laten we ons niet afnemen.

Twee van de negen ambassadeurs zijn hockeyhelden: Minke Booij en Floris Evers. Zij doet dit vrijwillig. Zij inspireren ons om er samen de schouders onder te zetten. Om allemaal ons eigen steentje bij te dragen. Nu is dat moment. Laten we het ook pakken en het verschil maken!

Dank u.