Staatssecretaris Dijksma dringt aan op vrije toegang vissers in Frankrijk

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken dringt bij haar Franse collega-minister Cuvillier aan op handhaving van de Europese regels voor de visserij, op vrije toegang tot de haven van Boulogne-sur-Mer en het tegengaan van de vernielingen en intimidatie door een groep Franse vissers van de Nederlandse vissers. ‘Ik heb tegen mijn Franse collega gezegd dat de intimidatie door deze groep Franse vissers onaanvaardbaar is. Hij moet alles doen wat mogelijk is om de veiligheid van onze vissers te garanderen.’

In de afgelopen dagen werd het vissen op zee en het aan land brengen van deze vis door een groep Franse vissers bemoeilijkt. Ook zijn er in de havenplaats Boulogne-sur-Mer verschillende incidenten geweest waarbij Nederlandse auto’s die op de kade staan zijn vernield. Staatssecretaris Dijksma heeft afgelopen vrijdag een brief over deze kwestie aan haar Franse collega gestuurd. En marge van de vergadering van de Europese visserijraad heeft zij hem hier nogmaals op aangesproken. Dijksma wil op zeer korte termijn samen met haar Franse collega in Boulogne-sur-Mer praten over een oplossing voor het conflict.

Franse vissers vinden dat Nederlandse vissers niet meer op onder andere poon en rode mul mogen vissen in het Kanaal. Nederlandse vissers vissen daar al langere tijd succesvol op deze vissen. De vangst wordt in Boulogne-sur-Mer naar de visafslag gebracht.

Nederland wil dat het al eerder afgesproken onderzoek naar deze visbestanden snel verder wordt uitgevoerd. Op die manier kan worden vastgesteld hoe groot deze visbestanden zijn en of er daadwerkelijk tekorten dreigen te ontstaan bij de hoeveelheid vis die gevangen wordt.