Kabinet overlegt over decentralisaties met VNG, IPO en Unie van Waterschappen

Het kabinet heeft 28 januari 2013 overleg gevoerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW). In dat overleg is in goede sfeer een eerste keer overleg gevoerd over de grote decentralisaties uit het regeerakkoord.

Bij de decentralisaties gaat het om de jeugdzorg, taken rond de arbeidsmarkt en de langdurige zorg. Het kabinet heeft aangegeven er vertrouwen in te hebben dat die taken het best dicht bij de mensen worden georganiseerd. Alle partijen hebben afgesproken de komende maanden intensief te overleggen.

De ministeriële commissie die speciaal door het kabinet voor de decentralisaties is ingesteld, zal regelmatig met de koepelorganisaties overleggen over de vormgeving, de financiële consequenties en de voortgang van de decentralisaties.

Vastgesteld is dat de overheden het eens zijn over de randvoorwaarden van de decentralisaties. Gezamenlijk zullen kabinet en de andere partijen de redenering achter de decentralisaties blijven uitdragen. Partijen spraken ook af nu geen breed alomvattend bestuursakkoord na te streven, maar werkende weg de voorgenomen overdracht van taken vorm te geven.