Korte toespraak Rutte in Eerste Kamer n.a.v. troonswisseling

Korte toespraak van minister-president Rutte op 29 januari 2013 in de Eerste Kamer naar aanleiding van de aankondiging van het aftreden van de Koningin.

De toespraak waarmee koningin Beatrix gisteravond bekend maakte dat zij op 30 april aanstaande haar ambt overdraagt aan Prins Willem-Alexander markeert een bijzonder moment in de staatkundige geschiedenis van ons land. De inhuldiging van de nieuwe koning zal volgens de Grondwet plaatsvinden in een openbare bijeenkomst van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal.

De overweldigende stroom aan reacties uit binnen- en buitenland onderstreept hoezeer koningin Beatrix mensen heeft geraakt en geïnspireerd. Hoe zij, in de 33 jaar dat zij onze Koningin was, indruk maakte door haar hartelijkheid en oprechte interesse, haar grote kennis van zaken en haar onvermoeibare inzet voor ons land. Het is goed en waardevol dat hier vast te kunnen stellen. Direct na deze bijeenkomst is er een speciale bijeenkomst van de Ministerraad, waarin we een aantal eerste praktische en procedureafspraken zullen maken, op weg naar 30 april. Het kabinet ziet ernaar uit om van deze dag,– samen met de beide Kamers der Staten Generaal – een succes te maken. In grote dankbaarheid voor alles wat Koningin Beatrix voor ons land heeft gedaan en betekend.En in het volle vertrouwen dat prins Willem-Alexander – met prinses Máxima aan zijn zijde – zijn nieuwe taak met grote inzet en overtuiging op zich gaat nemen.