Korte toespraak van Rutte in de Tweede Kamer n.a.v. troonswisseling

Korte toespraak van minister-president Rutte op 29 januari 2013 in de Tweede Kamer naar aanleiding van de aankondiging van het aftreden van de Koningin.

Mevrouw de Voorzitter,

Gisterenavond maakte Koningin Beatrix in een televisietoespraak bekend dat zij op 30 april aanstaande haar ambt neerlegt. De inhuldiging van de nieuwe koning zal volgens de Grondwet plaatsvinden in een openbare bijeenkomst van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de hoofdstad Amsterdam.

De toespraak van de Koningin markeert een bijzonder moment in de staatkundige geschiedenis van ons land. Zo is dat door veel mensen ervaren. Ook door mijzelf en de andere leden van het kabinet. In de overweldigende stroom aan reacties uit binnen- en buitenland valt vooral op hoe gevoelens van dankbaarheid, groot respect en bewondering, maar ook diepe ontroering op dit moment met elkaar om voorrang strijden. Ook uw woorden van zojuist, MdV, geven daar weer blijk van.

Wat al deze reacties nogmaals onderstrepen, is hoezeer Koningin Beatrix mensen heeft geraakt en geïnspireerd. Hoe zij, in de 33 jaar dat zij onze Koningin was, indruk maakte door haar hartelijkheid en oprechte interesse, haar grote kennis van zaken en haar onvermoeibare inzet voor ons land. Koningin Beatrix was er altijd, bij vreugdevolle hoogtepunten, maar ook bij een aantal moeilijke gebeurtenissen die in ons geheugen staan gegrift. En dat zien we terug de reacties op haar aankondiging van gisterenavond.

Op bijzondere momenten zoals deze is de grote samenbindende kracht van onze constitutionele monarchie en het Huis van Oranje bijna tastbaar aanwezig in de samenleving. Het is goed en waardevol dat hier en vandaag vast te kunnen stellen. En het geeft op weg naar de abdicatie en inhuldiging op 30 april ook vertrouwen in een mooi en waardig feest in het hele land. Om dit goed te ondersteunen, is besloten een Nationaal Comité te formeren onder leiding van de heer Hans Wijers, dat als opdracht krijgt om de festiviteiten te coördineren. Het kabinet ziet ernaar uit om - samen met de beide Kamers der Staten Generaal - naar deze dag toe te werken. In grote dankbaarheid voor alles wat Koningin Beatrix voor ons land heeft gedaan en betekend. En in het volle vertrouwen dat Prins Willem-Alexander - met Prinses Maxima aan zijn zijde - zijn nieuwe taak met grote inzet en overtuiging op zich gaat nemen.