Nederland en Noordrijn-Westfalen bespreken samenwerking

Hannelore Kraft, de premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft een werkbezoek gebracht aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). Timmermans en Kraft bespraken grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen, waaronder infrastructurele verbindingen.

Timmermans: ‘Nederland en Noordrijn-Westfalen zijn niet alleen economisch verbonden, maar ook sociaal. Onze burgers delen dezelfde normen en waarden. Onze grensoverschrijdende samenwerking is omvangrijk. En we kunnen nog meer bereiken, op gebied van energie, transport, technologie en andere terreinen.’

Noordrijn-Westfalen is één van de twee aan Nederland grenzende Duitse deelstaten, met 18 miljoen inwoners en een Bruto Nationaal Product dat grofweg vergelijkbaar is met dat van Nederland. Op jaarbasis exporteert Nederland voor 33,5 miljard euro naar Noordrijn-Westfalen, en importeert Nederland voor ruim 18 miljard euro.

Kraft spreekt ook met premier Rutte, vice-premier Asscher en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld. Tijdens een deel van haar bezoek werd Kraft begeleid door Michael Groschek, de minister voor Bouw, Wonen, Stadsontwikkeling en Verkeer van Noordrijn-Westfalen.