Veiling vrije frequentie commerciële radio

De frequentie voor commerciële FM-radio, de zogenaamde kavel A7, wordt voor deze zomer geveild. Het gaat om frequentieruimte voor een landelijke zender. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De vergunning loopt tot en met 1 september 2017.

Ook voor digitale radio

Omdat de frequentieruimte nu niet gebruikt wordt en daarmee 'vrij' is, kan er snel na de veiling gestart worden met uitzenden. 'Met de veiling van deze frequentie kan een nieuwe zender meteen aan de slag en wordt het aanbod voor de luisteraars groter', aldus minister Kamp. De vergunning is ook meteen een vergunning voor digitale radio, waarmee de nieuwe vergunninghouder zijn programma ook digitaal kan uitzenden.

Achtergrond

In 2009 is de vergunning voor deze frequentie ingetrokken omdat de toenmalige vergunninghouder niet aan zijn betalingsverplichting kon voldoen. Bij de laatste frequentieverdeling in 2011 waren er geen aanvragers die aan veilingseisen voldeden. Afgelopen jaar is de frequentie gebruikt om ontvangstproblemen, in Noord-Nederland, die ontstonden na de brand van de zendmast Smilde op te vangen.