Minister Ploumen op werkbezoek naar Grote Merengebied

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking begint maandag aan een vierdaags werkbezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC), Rwanda en Burundi. Ze wil kennis nemen van de situatie in het Grote Merengebied en de Nederlandse inspanningen voor veiligheid, humanitaire hulp, mensenrechten, democratie, en sociale en economische ontwikkeling.

‘Ik wil van de partijen horen hoe zij aankijken tegen de problemen in het gebied’, aldus de minister. Behalve politieke gesprekken met ministers in de drie landen staan ook ontmoetingen op het programma met vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties, VN-vertegenwoordigers, mensenrechtenverdedigers en ondernemers.

Ondernemers
Zo ontmoet zij in de DRC mensen van de VN-vredesmacht MONUSCO en spreekt zij in een opvangkamp vrouwen die het geweld in het Oosten zijn ontvlucht. Ook staan gesprekken met ondernemers op het programma tijdens een bezoek aan het transportbedrijf Grand Pousseur, dat is opgezet door de Nederlander Roland Verbiest.

In Rwanda spreekt minister Ploumen ministers, politici, mensenrechtenverdedigers, vertegenwoordigers van ngo’s en ondernemers. Tijdens bezoeken aan onder meer een aardappelmarkt en een bottelarij van de Rwandese Heineken-dochteronderneming Bralirwa stelt zij zich op de hoogte stellen van de Nederlandse inzet op voedselzekerheid en economische ontwikkeling.

Vrouwen
De minister sluit haar reis af in Burundi waar Nederland de training steunt van militairen steunt die worden ingezet in Somalië, alsook een politieprogramma dat de veiligheid van de lokale bevolking en met name vrouwen moet verbeteren.