Nederland en Vlaanderen organiseren gezamenlijke handelsmissie

Nederland en Vlaanderen zijn van plan om dit jaar een gezamenlijke handelsmissie te organiseren, geleid door de minister-presidenten Rutte en Peeters. Dit schrijft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens een speech voor de Nederlands Belgische Vereniging noemde hij de gezamenlijke handelsmissie 'een blijk van waardering en gelijkwaardigheid tussen de regeringen van Nederland en Vlaanderen'.

Timmermans: 'Feitelijk vormen Nederland en Vlaanderen een regio, de Vlaams-Nederlandse delta. Zo beziet men ons ook  vanuit Azie of Latijns-Amerika. Van afstand bekeken zijn onze onderlinge verschillen verwaarloosbaar.'

Voor Nederland is België één van de belangrijkste landen, zowel historisch als politiek, cultureel en sociaal-economisch. België is de tweede handelspartner van Nederland. Nederland heeft meer handel met België dan met de VS, Brazilië, Rusland, India en China samen. Op buitenlands politiek terrein werken Nederland en België nauw samen, vaak in Benelux-verband. Nederland en België proberen ambassadegebouwen en -diensten te delen.
In de toenemende internationale concurrentie kunnen België en Nederland samen winst behalen door schaalvergroting en efficiëntie. Nederlandse en Belgische havens of gasbedrijven zijn elkaars concurrenten, maar ze kunnen ook samenwerken en elkaar aanvullen.

Belgie en Nederland kunnen meer EU-subsidies binnenhalen met behulp van  innovatienetwerken over de grens heen. Samen optrekken met de krijgsmachten geeft efficiëntiewinst, bijvoorbeeld in de marine. En de nieuwe, gezamenlijke IMF-kiesgroep Nederland-België, waarin ook Luxemburg een prominente plaats bezet, is toekomstbestendiger dan de voormalige Nederlandse en Belgische kiesgroepen.

Op gebied van justitie en politie willen België en Nederland meer samenwerken bij crisisbeheersing en bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Ook wordt het Belgische voorstel besproken om Nederlandse, Belgische en Luxemburgse politiekorpsen (beperkte) zelfstandige opsporingsbevoegdheden te geven op elkaars grondgebied.