Timmermans ontmoet Roemeense minister van Buitenlandse Zaken

‘De economische relaties tussen Nederland en Roemenië zijn al intensief maar we kunnen er nog meer uit halen, door handelsbevordering en door samen te werken op bijvoorbeeld het gebied van landbouw.' Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) tijdens een ontmoeting met de Roemeense minister Corlăţean van Buitenlandse Zaken in Den Haag. 'Nederland en Roemenië kunnen ook nauwer samenwerken binnen de Europese Unie, bijvoorbeeld bij het versterken van onze betrekkingen met de oostelijke buurlanden van de EU, zoals Rusland, Oekraïne, en Moldavië.’

De laatste jaren zijn de economische banden tussen Nederland en Roemenië aanzienlijk sterker geworden. In Roemenië zijn ruim 4000 Nederlandse bedrijven actief. De Nederlandse export naar Roemenië bedroeg in 2011 ongeveer 1,6 miljard euro en de import vanuit Roemenië zo'n 1,2 miljard euro. De omvang van Nederlandse investeringen in Roemenië is ongeveer 7 miljard euro.

De bewindspersonen spraken ook over het halfjaarlijkse Cooperation and Verification Mechanism-rapport dat de Europese Commissie onlangs publiceerde. De Commissie doet daarin verslag van de ontwikkeling in Roemenië op het gebied van rechtsstaat en corruptiebestrijding. ‘Het is belangrijk dat het CVM bestaat en dat Roemenië het goed gebruikt. De komende weken zullen we in Brussel bespreken wat de consequenties zijn van dit laatste rapport,’ aldus Timmermans.