Ploumen: textielsector en maatschappelijke organisaties samen aan de slag

De textielsector en maatschappelijke organisaties moeten de misstanden in de productieketen gezamenlijk aanpakken. Daarover sprak minister Lilianne Ploumen woensdag met vertegenwoordigers van de Schone Kleren Campagne, Fair Wear Foundation, CNV Internationaal en FNV Mondiaal. In maart neemt Ploumen de betrokken bedrijven en organisaties mee op missie naar Bangladesh.

‘Nu is het moment voor de sector en de ngo’s om samen aan de slag te gaan. In mijn gesprekken heb ik gemerkt dat er bereidheid is voor dialoog en gezamenlijke oplossingen’, aldus Ploumen. 'Ik trek me de problematiek binnen de textielsector aan en we hebben allemaal onze verantwoordelijkheden. In maart gaan we daarom naar Bangladesh met bedrijven, de textielbranche en maatschappelijke organisaties om de volgende stappen te zetten ter verbetering van de misstanden in de textielsector'.

De textielsector in Bangladesh kampt met grote problemen op het gebied van arbeidsomstandigheden en brandveiligheid. Op 25 november kwamen bij een brand in een textielfabriek in Bangladesh meer dan honderd medewerkers om het leven. Volgens minister Ploumen was dit geen incident. Sinds 2006 zijn ongeveer 600 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.

De sector komt later dit jaar met een actieplan en is daarvoor in gesprek met maatschappelijke organisaties, de Nederlandse overheid en de Bengaalse overheden. Ploumen zal in Bangladesh ook aan de overheid vragen meer aandacht te hebben voor de veiligheid en arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken en bekijken hoe Nederland en Bangladesh nog nauwer kunnen samenwerken op dit terrein.