Nieuwe impuls aan relatie met Indonesië

Nederland geeft dit jaar een nieuwe impuls aan de relatie met Indonesië, beginnend met een werkbezoek van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag en morgen aan Jakarta.

Timmermans: 'Indonesië is een sterk groeiende economie en richt zijn blik vooral op Azië, de Verenigde Staten en Australië. We hebben een sterke historische band met Indonesië, maar onze relatie is niet vanzelfsprekend. Daarom investeren we in persoonlijke contacten, zowel politiek als economisch en cultureel. Want Indonesië en Nederland hebben elkaar veel te bieden.'

Handelsvolume
Nederland is de tweede handelspartner van Indonesië binnen de Europese Unie. Het wederzijdse handelsvolume is in 2012 met ruim 20 procent gegroeid. Nederland wil met de haven van Rotterdam en Schiphol de belangrijkste toegangspoort tot de EU blijven voor Indonesië. Nederlandse bedrijven investeren ook volop in Indonesië.

Later dit jaar zullen meer ministers naar Indonesië reizen. In het najaar bezoekt premier Rutte het land mogelijk met een handelsdelegatie.

Timmermans spreekt vandaag met de vice-gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, onder andere over de overstromingsproblemen in de hoofdstad. Nederland adviseert Indonesië met de aanpak van overstromingen sinds 2007. Timmermans: 'Dit is een gigantische klus waarbij Nederlandse bedrijven een belangrijke rol spelen, naast Nederlandse overheden en kennisinstellingen. Geen land kan dit beter dan Nederland.'

Studeren
In het Nederlandse culturele centrum Erasmus Huis spreekt Timmermans met Indonesiërs die in Nederland hebben gestudeerd. Er studeren meer dan 1200 Indonesiërs in Nederland en er zijn circa 250 samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse kennis- en onderwijsinstellingen en Indonesische counterparts.

Donderdag heeft Timmermans onder meer een ontmoeting met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Marty Natalegawa.