Ploumen blij met geheime reddingsoperatie Malinese manuscripten

De afgelopen maanden zijn in het diepste geheim duizenden eeuwenoude documenten uit de Noord-Malinese stad Timboektoe in veiligheid gebracht. Nederland heeft daar met ontwikkelingsgeld aan bijgedragen. Rebellerende groepen dreigden de documenten te vernietigen.

'Mensen hebben hun leven gewaagd om dit voor elkaar te krijgen. Het is geweldig dat het is gelukt om dit wereldberoemde erfgoed te redden', zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Inmiddels is ruim 95 procent van de documenten in veiligheid gebracht. Behalve de Malinese ministeries voor Cultuur en Onderwijs, de gouverneur van Timboektoe en het Ahmed Baba Instituut, waren ook de door Nederland gesteunde Malinese organisatie SAVAMA DCI en een lokale organisatie bij de operatie betrokken. Ploumen complimenteert het Prins Claus Fonds met het initiatief de Malinezen hierbij te helpen. 'Dit erfgoed is essentieel voor het behoud van de cultuurgeschiedenis van Mali. Op deze manier draagt Nederland bij aan de samenhang in een maatschappij die nu in een ernstig conflict verkeert.'