Vaste Commissie Defensie: "Concrete resultaten in Kunduz zichtbaar"

Leden van de Vaste Commissie van Defensie hebben de afgelopen 3 dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. Doel was met eigen ogen de voortgang te kunnen zien van de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz. Zij werden daarbij begeleid door de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren.

De commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de Kamerleden Angelien Eijsink (PvdA), Raymond Knops (CDA), Wassila Hachchi (D66), Raymond de Roon (PVV), Bram van Ojik (GroenLinks) en Ronald Vuijk (VVD) waren onder de indruk van de geïntegreerde aanpak van de missie. Die aanpak richt zich niet alleen op het opleiden en mentoren van de Afghaanse civiele politie, maar ook op het versterken van de rechtsstaat in Kunduz. “Alle buitenlandse partners die wij gesproken hebben zijn lovend over de Nederlandse geïntegreerde aanpak”, aldus Ten Broeke.

Waardering

Tijdens bezoeken aan Kabul, Mazar-e-Sharif en Kunduz stelde voorzitter Ten Broeke dat de Tweede Kamer grote waarde hecht aan de werkzaamheden van Nederlandse militairen, diplomaten en politietrainers in Afghanistan. Ten Broeke: “de commissie heeft met eigen ogen het goede werk van de Nederlandse mannen en vrouwen kunnen zien en haar waardering daarvoor uitgesproken”.

Kabul

In Kabul spraken de Kamerleden met Nederlandse militairen die werkzaam zijn op de ISAF-hoofdkwartieren. Op de ambassade werden zij vervolgens door de Nederlandse ambassadeur en diplomaten geïnformeerd over het brede Afghanistan beleid. Ook spraken zij met de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken generaal Patang en de EU- en VN-vertegenwoordigers.

Mazar-e-Sharif

Aansluitend ging de Vaste Commissie naar Mazar-e-Sharif. Hier spraken zij over de werkwijze van het Nederlandse F-16 detachement. De F-16’s voeren verkenningen uit voor en leveren indien nodig luchtsteun aan de Nederlandse missie in Kunduz en coalitiepartners.

Kunduz

In Kunduz bezochten de Kamerleden de geïntegreerde politietrainingsmissie. Zij woonden een training bij op het Politie Trainingscentrum en maakten kennis met Nederlandse en Afghaanse politietrainers. Ook maakten zij kennis met alle non-gouvernementele organisaties die het Nederlandse rechtsstaatprogramma in Kunduz uitvoeren. “Je kunt nu al zien dat Afghanen in staat zijn hun eigen mensen te trainen. Dat is een concreet resultaat van de Nederlandse missie waar we op hebben ingezet”, aldus Ten Broeke.