Timmermans en Lavrov bespreken Nederland-Ruslandjaar

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische collega Lavrov hebben in Moskou het Nederland-Ruslandjaar besproken. President Putin komt op 8 april naar Nederland voor de opening. Rusland is van plan om dan een aantal afspraken over samenwerking met Nederland te formaliseren.

Er vinden dit jaar zo'n 350 evenementen plaats, waaronder een Mondriaan-tentoonstelling, een openluchtfestival in het Gorki-park in Moskou en optredens van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Timmermans en Lavrov bespraken ook hoe de economische samenwerking tussen beide landen kan worden verdiept. Timmermans gaat onderzoeken of visumprocedure voor Russische burgers vereenvoudigd kan worden, zodat ze makkelijker naar Nederland kunnen reizen.

Nederland is voor Rusland de eerste exportbestemming. In 2011 importeerde Nederland voor bijna 19 miljard euro uit Rusland, vooral olie en gas. Daarnaast is er potentieel voor Rusland op de Nederlandse consumentenmarkt, bijvoorbeeld met tankstations van Lukoil, zei Timmermans tegen Lavrov.

Voor Nederland is Rusland na de VS en China de derde exportmarkt buiten de EU. Nederland exporteert voor 6,7 miljard euro naar Rusland, vooral landbouwmachines en bloemen.

Ander belangrijk gespreksonderwerp was de mensenrechtensituatie in Nederland en Rusland, waaronder de Russische wet tegen 'homopropaganda'. Timmermans sprak Lavrov aan op de verplichtingen die Rusland is aangegaan onder de Universele Verklaring van de Rechten van de mens en de Raad van Europa.

'Rusland en wij hebben onze handtekeningen hiervoor gezet. We kunnen elkaar dus aanspreken op de verplichtingen die we zijn aangegaan. Zelf sta ik open voor kritiek op tekortkomingen in Nederland.'

Timmermans had in Moskou ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van NGOs die zich inzetten voor het respecteren van de mensenrechten, waaronder homorechten, en de bestrijding van corruptie en mensenhandel.

Nederland werkt samen met Rusland aan het versterken van de rechtsstaat en het rechtssysteem, en de aanpak van bijvoorbeeld internationale mensenhandel en kinderarbeid.