Nederland ontvangt Onderwijs G20

Alle internationale onderwijsogen zijn gericht op de International Summit on the Teaching Profession die op 13 en 14 maart in Amsterdam plaatsvindt. Na twee succesvolle edities in de Verenigde Staten is het nu de beurt aan Nederland. Als gastland van de eerste internationale Onderwijstop op Europese bodem, ontvangt Nederland de twintig meest toonaangevende onderwijslanden ter wereld. Daarmee nemen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) het stokje over van hun Amerikaanse collega Arne Duncan. Uniek ten opzichte van de twee vorige edities is dat ruim 150 leraren uit binnen- en buitenland aanschuiven om te praten over succesvol beleid, kansen en uitdagingen binnen het onderwijs en de rol van leraren daarin.

Obama

Het was president Barack Obama die het initiatief nam voor de eerste Summit. Doel was een internationale discussie te starten over de vraag hoe de kwaliteit van het onderwijs verbeterd kan worden. Ook de tweede Onderwijstop vond in de Verenigde Staten plaats. Nederland is twee dagen lang het toneel van discussies over het onderwijs van de toekomst. Ministers van onderwijs, leraren, beleidsmakers en vakbondsleiders van de twintig beste onderwijslanden ter wereld gaan met elkaar in gesprek over welke rol leraren spelen bij kwaliteitsverbetering? Wat werkt en waarom? Hoe kunnen landen van elkaar leren? Onder hen onder andere de ministers van de Verenigde Staten, China, Duitsland, Japan en Finland.

Voor door en over leraren

De top is een gezamenlijke inspanning van overheid, vakbonden en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en biedt een gevarieerd congresprogramma waarin ontwikkelingen uit de dagelijkse praktijk worden gecombineerd met de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. De top is gericht op een open en vrije discussie over succesvol beleid, kansen en uitdagingen binnen het onderwijs en de rol van leraren daarin. Belangrijk verschil ten opzichte van de vorige edities is dat zo’n 150 leraren uit de G20 onderwijslanden zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Onderwijstop en daarmee de kans krijgen om mee te praten over ontwikkelingen in hun vakgebied. Onder hen o.a. de Nederlandse Leraren van het Jaar. De Onderwijstop werd de afgelopen twee jaar door zo’n 500 onderwijsprofessionals bezocht, vanuit alle hoeken van de wereld.

Beurs van Berlage

De International Summit on the Teaching Profession 2013 wordt gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Rondom het congres worden verschillende nevenactiviteiten georganiseerd voor een breder publiek.

#ISTP2013

De Onderwijstop is vooral ook bedoeld voor discussies, binnen en buiten de Beurs van Berlage. Discussies over de toekomst van het onderwijs zijn te volgen en te voeren via #ISTP2013. Gebruikt u ook deze hash tag bij uw bijdragen aan het internationale debat over de leraar van de toekomst!
Meer informatie over de International Summit on the Teaching Profession 2013 is te vinden op: www.teachersummit2013.org .