Rutte: Nederland door moeilijke fase

'De CPB-cijfers laten zien dat Nederland door een moeilijke fase gaat.' Dat zegt minister-president Rutte in reactie op de economische prognose van het Centraal Planbureau.

Het CPB verwacht dat het begrotingstekort in 2013 oploopt tot 3,3% bbp en tot 3,4% in 2014. Deze cijfers maken duidelijk dat de doelstelling van een begrotingstekort van maximaal 3% in 2013 niet haalbaar is. Het kabinet gaat kijken welke extra maatregelen nodig zijn om in 2014 wel op 3% te komen.

Verder verwacht het CPB dat de Nederlandse economie in 2013 krimpt met 0,5%. In 2014 groeit de economie weer met 1%. De werkloosheid loopt in 2013 en in 2014 verder op. Het kabinet gaat er alles aan doen om weer een gezonde economie op te bouwen. Daarom werkt het kabinet al sinds de start aan hervormingen van de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt, de zorg, en het gezond maken van de overheidsfinanciën.

Rutte benadrukt het belang van overleg met sociale partners evenals een breed draagvlak in de Eerste en Tweede Kamer. 'Met z'n allen de schouders eronder, dat geldt voor heel Nederland.'