Ministerraad 1 maart 2013

Video van het statement van minister-president Rutte na de ministerraadvergadering van 1 maart 2013. De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

RUTTE
Dames en heren. Dit kabinet is vorig jaar november van start gegaan, met een opdracht. De opdracht om ervoor te zorgen dat de Nederlandse economie weer uit het slop komt. We wisten altijd dat het een opdracht zou zijn, een route zou zijn, een pad zou zijn met tegenslagen. En gisteren was zo'n tegenslag, de cijfers van het CPB. En ik realiseer me dat achter die cijfers dat er mensen achter schuil gaan die hun baan verliezen, dat er bedrijven achter schuil gaan, mensen die bedrijven leiden en bang zijn dat hun bedrijf failliet gaat. En wat nu nodig is, is dat we in Nederland koers houden. Dat we ervoor zorgen dat we Nederland sterker uit de crisis laten komen, dat we ervoor zorgen dat we ook van allemaal iets vragen, maar dat ook doen met een doel, uiteindelijk sterker uit de crisis komen, behoud van werkgelegenheid, behoud van die mooie bedrijven in Nederland en al die zaken die ons dierbaar zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het kan, want die opdracht die ervaar ik als een opdracht voor ons allemaal, namelijk om het fundament onder Nederland te versterken. Dat doen we door het onderwijs te versterken, dat doen we door te werken aan een sterke arbeidsmarkt, dat doen we door te werken aan innovatieve sectoren, maar dat doen we ook en vooral door te werken natuurlijk aan een sterke economie en een gezonde overheidsfinanciën. En ik ben er optimistisch over, want we hebben in Nederland te maken met mensen die hard werken, die goed zijn opgeleid, we hebben te maken in Nederland met een algemene cultuur waarin we de schouders eronder zetten als het moeilijk is, en we hebben vooral ook in Nederland te maken met daardoor een zeer flexibele economie.

Het pakket waar we vandaag over gesproken hebben, behelst in de eerste plaats dat we in 2013 niet extra gaan bezuinigen, omdat als we in 2013 extra gaan bezuinigen dat alleen kan door de lasten te verzwaren en lastenverzwaring dat zou slecht zijn voor banen en dat zou slecht zijn voor het economisch herstel. Maar dan moeten we wel in 2014 de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uiteindelijk we de overheidsfinanciën weer in het gareel krijgen en dat we weer onder de 3% komen. Voor ik iets zeg over het pakket wil ik allereerst zeggen dat dit onze opvatting is hoe we dit probleem moeten tackelen. Dat betekent dat we in gesprek gaan met sociale partners werkgevers en werknemers, daarna ook met de politieke partijen in de Tweede Kamer en gaan zoeken naar een breed draagvlak. We staan dus open voor alternatieven. We staan open voor andere ideeën, voor andere invullingen van plannen, waarbij het wel van belang is dat we uiteindelijk de problemen in Nederland gaan aanpakken. Het pakket behelst in de eerste plaats opnieuw de vraag aan mensen om een extra inspanning te leveren. We vragen aan iedereen in Nederland die werkt de komende tijd om te accepteren dat we de belastingschijven bevriezen. We vragen aan mensen in de collectieve sector om gezamenlijk te komen tot verdere loonmatiging. We vragen aan de bedrijven om ook bij te dragen bijvoorbeeld door de crisisheffing uit 2013 nog één jaar te verlengen, dat is die heffing die te maken heeft met werkgevers die mensen in dienst hebben die meer dan 150.000 euro verdienen. En we vragen ook iets aan de overheid. We vragen namelijk aan de Haagse departementen om opnieuw fors bij te dragen.

Maar daar staat wel iets tegenover. In 2013 komt er ruim 600 miljoen euro beschikbaar voor extra ruimte voor investeringen voor het bedrijfsleven. In 2014 komt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor investeringen in de infrastructuur, in wegen. Dat is goed voor onze bouwsector in Nederland. In 2014 komt ook beschikbaar 300 miljoen voor koopkrachtreparatie, zoveel mogelijk koopkrachtbehoud voor mensen tot een modaal inkomen in Nederland. En volgende week zal Asscher een brief aan de Kamer sturen met onze aanpak waar we vandaag in het kabinet over gesproken hebben met betrekking tot de jeugdwerkloosheid. Deze maatregelen zijn nodig om uiteindelijk in Nederland de concurrentiepositie weer te versterken. Een sterke concurrentiepositie bereiken we alleen als we de lonen zoveel mogelijk matigen, de overheidsfinanciën op orde brengen en op die manier werken aan werkgelegenheidsherstel. Nederland is een exporteconomie. Als de export aantrekt, trekken daarna ook de bedrijfsinvesteringen aan en als de bedrijfsinvesteringen aantrekken trekken daarna ook de private bestedingen weer aan. Het gaat helaas niet omgekeerd, dus we moeten het op deze manier doen. Je ziet ook in de cijfers van het CPB dat de lichtpuntjes er zijn. Het producentenvertrouwen neemt weer iets toe, later dit jaar gaat de economische groei weer aantrekken. Je ziet tegelijkertijd dat de export aantrekt en dat onze verkopen aan Duitsland behoorlijk toenemen. Dus er zijn ook lichtpuntjes.

Ik ben dus ook uiteindelijk optimistisch, over de middellange en de lange termijn voor de economie van dit land. We leven in een van de rijkste en mooiste landen van de wereld, altijd is het gelukt om in tijden van problemen dwars door alle partijen heen, dwars door alle maatschappelijke organisaties heen te komen tot een gezamenlijke aanpak van de problemen in dit land en dat zal ook deze keer is mijn vaste overtuiging gebeuren. Er is niets mis met Nederland wat we niet kunnen repareren met wat sterk is aan Nederland.